Kürtçe seçmeli ders kitap kampanyasına yoğun ilgi

Akademisyen Dr. Kenanê Nado, Kürtçe seçmeli dersler için kitap kampanyasına destek vermek isteyen çok sayıda kişinin kendilerine ulaşmak istediklerini söyledi.

HABER MERKEZİ

Dün Kürtçe seçmeli dersler için başlatılan kampanyaya öncülük eden Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi ve HEZKURD, kitap kampanyasına katılmak isteyenlere çağrıda bulunmuştu.

Kampanyaya ilişkin K24’e konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kenanê Nado, şunları söyledi:

“İnsanlar Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi için sürecin organize ve şeffaf olduğunu gördüğü için çok sayısı kişi arıyor ve kitap kampanyasına destek vermek istiyor. Yayınevlerinden gelecek olan kitapların faturası Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi (Înîsîyatîfa Mamosteyên Kurdî) ve Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD) ile paylaşılacak onlar da kitapları kayıt altına alınacaklar kamuoyu ile paylaşılacaklar. Mesela sanatçı Nihat Doğan HEZKURD’la iletişime geçmişti, bağışta bulunmak istediğini söylemişti. Ayrıca Vedat Urtekin de 600 kitap bağış yapmak istediğini söylemiş. Ve daha çok sayıda kişi bağışta bulunmak istiyor. Bunlar hepsi kayıt altına alınıyor. 7 Şubat’tan sonrası Kürtçe ders seçilme sürecinde yapılan kayıtlar ve sayıya göre kampanyaya dâhil olan kitaplar öğrencilere dağıtılacak.”  

Bu yıl çok fazla öğrencinin Kürtçe dersini seçmesini beklediklerini vurgulayan Nado, “Kürtçe seçmeli derslerin süreci halen devam ediyor. Bize gelen bilgiler, bu sene Kürtçeyi seçenlerin sayısının çok daha fazla olacağını gösteriyor. Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi ile HEZKURD, bağışçıların daha rahat bir şekilde öğrencilere kitaplarını ulaştırmasını sağlamak için daha organize bir şekilde kampanya yapmak istediler” dedi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinin de yer alması üzerine Kürt yayınevlerinden Nûbihar, Avesta, Sîtav, Peywend ve Hivda İletişim Kürtçe seçmeli dersler için kitap bağışında bulanacaklarını açıklamışlardı.

Dün Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi ile HEZKURD, kitap kampanyasına katılmak isteyenlere bir çağrıda bulunarak, Türkiye Kültür Bakanlığı bandrollü Kürtçe yayın yapan yayınevlerinin hazırladığı, Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı kitaplarının bulunduğunu hatırlatarak şu açıklamayı yaptı:

“Kitap adresi kitapları sipariş ettiğiniz yayınevi olarak gösterilecek. Kitaplar daha sonra Înîsîyatîfa Mamosteyên Kurd & HEZKURD aracılığıyla yayınevlerinden istenecek ve tek bir merkezde toplatılıp okul ve öğrencilere dağıtılacaktır. Bağışlanan kitaplar ve dağıtılan kitaplar iki ayrı liste şeklinde kaydedilip kamuoyuyla süreç sonunda paylaşılacaktır. Bu kampanyaya katılıp bağış yapan kişi ve kurumlar, ‘Kürtçe Seçmeli Ders Öğrencileri İçin’ ibaresini siparişlerinde belirtmelidirler.”

kampan