Erdoğan: Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Erdoğan, “Kırım dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi tekrar etmek istiyorum” diyerek, arabuluculuk için Rusya ve Ukrayna'ya ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin davetlisi olarak Ukrayna'ya gitti.

Burada iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar sonrasında iki lider basın açıklaması yaptı.

Konuşmasının başında, Ukrayna-Rusya arasındaki arabulucu rolü için Türkiye'ye teşekkür eden Zelenski, "Bugün imzaladığımız anlaşma, BAYKAR Makina İHA’larının Ukrayna’daki üretimini genişletecek. Toprak bütünlüğümüze desteği için Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Savaşı bitirme yolunda Ukrayna-Rusya arasında Türkiye'nin arabulucu rolü için de teşekkür ediyoruz" dedi.

Erdoğan da "Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu 2 dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır" dedi

Erdoğan ayrıca "Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum" diyerek, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk konusunda ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi vurguladım. Zira Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla hareket ediyoruz. Donbas ihtilafının kontrolü noktasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun rolünü önemsiyoruz. Kuruluşundan bu yana tüm tarafların güvenine mazhar olmuş Türk büyükelçilerce yönetilen misyona desteğimiz tamdır. Krizin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde Minsk Anlaşmaları çerçevesinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine samimiyetle inanıyoruz."

“TÜRKİYE ÇÖZÜM İÇİN HAZIR”

Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade ederek, "İki yıl aradan sonra stratejik ortağımız Ukrayna'yı ziyaret etmekten memnuniyet duyuyorum. Kırım dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi tekrar etmek istiyorum. Türkiye liderlerin buluşmasına ev sahipliği yapmaya hazırdır. Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu 2 dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır" diye konuştu.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret ilişkileriyle ilgili, "Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. İmzaladığımız anlaşmalar, stratejik ortaklığımızı ileri taşıma iradesinin sembolüdür" görüşünü dile getirdi.

Erdoğan ve Zelenskiy'nin Marinskiy Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından 8 anlaşma imza altına alındı.