CENTCOM Komutanı: Operasyonunun amacı DAİŞ liderini yakalamaktı

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie, terör örgütü DAİŞ lideri İbrahim El Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğü Suriye'nin kuzeybatındaki operasyonla ilgili, "Misyonun amacı onu yakalamaktı" dedi.

HABER MERKEZİ

McKenzie, Ortadoğu Enstitüsünün "MEI-CENTCOM Yıllık Konferansında" önceki gece ABD özel kuvvetlerinin İdlib'de DAİŞ lideri Kureyşi'ye yönelik düzenlediği operasyon hakkında bilgi verdi.

Operasyonun uzun menzilli helikopter baskını ile gerçekleştirildiğini belirten McKenzie, "Niyet DAİŞ liderinin yakalanmasıydı, operasyonun amacı buydu ancak ustalıkla planlanmış ve yürütülen operasyon Ebu Bekir Bağdadi'nin halefinin ölümüyle sonuçlandı" şeklinde konuştu.

McKenzier, Kureyşi'nin Bağdadi kadar bilinmediğini kaydederek, "Sizi temin ederim ki o, ABD'ye ve ortaklarımıza yönelik saldırılar konusunda en az onun kadar kötü ve kararlıydı" ifadesini kullandı.

Bağdadi DAİŞ içinde ikonik ve filozofik bir konumda bulunurken Kureyşi'nin örgüt içinde operasyonların planlayıcısı ve yöneticisi olduğunu belirten McKenzie, Kureyşi'nin Irak ve Suriye'deki birçok vahşetten sorumlu olduğunu aktardı.

"KUREYŞİ SAVAŞMADAN ÖLDÜ"

CENTCOM komutanı, operasyon sırasında Kureyşi'nin binanın 3. katındaki meydana gelen büyük bir patlama sonucu öldüğüne işaret ederek, "Kureyşi karşılık vermedi. Biz teslim olması için çağrıda bulunmamıza ve ona hayatta kalması için bir yol önermemize rağmen, kendisini ve yakın ailesini savaşmadan öldürdü" ifadelerini kullandı.

Operasyonun sivil kayıpları en aza indirecek şekilde planlanarak gerçekleştirildiğini dile getiren McKenzie, sonuçta meydana gelen kayıplardan Kureyşi'nin ve operasyon sırasında karşılık veren DAİŞ mensuplarının sorumlu olduğunu iddia etti.

McKenzie, Kureyşi'nin ölümü ile ABD'nin teröristleri bulup ortadan kaldırmaya odaklanmaya ve terörizme karşı mücadelede kararlı olmaya devam ettiğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

CENTCOM'a bağlı ABD özel kuvvetlerinin, önceki gece İdlib'de terör örgütü DAİŞ lideri Kureyşi’ye yönelik operasyon düzenlemesinin ardından enkazda çalışma yapan Sivil Savunma ekipleri, baskında 6'sı çocuk, 4'ü kadın 13 kişinin öldüğünü bildirmişti.