Ünlü Kürdolog Prof. Dr. Zara Yusupova yaşamını yitirdi

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde yaşayan 88 yaşındaki ünlü Kürdolog ve bilim insanı Prof. Dr. Zara Aliyevna Yusupova hayatını kaybetti.

HABER MERKEZİ

Rusya’da yaşayan ünlü Kürt Profesör Zara Aliyevna Yusupova, hastalığı nedeniyle St. Petersburg şehrinde tedavi görüyordu.

Yusupova’nın tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

1934 doğumlu Yusupova, Filoloji Bilimleri Profesörü olarak, Saint Petersburg Devlet Üniversitesi’nde uzun yıllar çalıştı.

80’den fazla bilimsel eser yazan Yusupova, Kürt lehçeleri ve edebiyatına dair önemli çalışmalar yaptı.

1956’da “Kürtçenin Güney Lehçesinde (Sorani) Postpositives ve Edatları” adlı doktora tezini sundu.

1961 yılından emekliliğine kadar Rusya Bilim Akademisi Doğu Bölümü Sankt-Petersburg şubesinde çalıştı. Kurdoev’le birlikte Soraniye ilişkin ortak bir çalışma yaparak, söz konusu çalışmalar neticesinde birçok bilimsel eser üretti.

Ayrıca 1960’ta Shakro Mgoi ile kaleme aldığı “Kürtçe Komik Hikayeler ve Anekdotlar” başlıklı kitabında Kürtlerden şöyle söz etti:

“Kürtler antik kültürün halkı olarak halk sanatı hazinesinin anavatanında yaşar. Kürt folkloru kök olarak Müslümanlıktan çok daha eskilere dayanır ve eski tarihlerden kesintisiz biçimde Kürt halkının kaderine bağlı olarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Asırlar boyunca kendi bağımsızlığı için mücadele eden Kürtler, tüm zorluklara rağmen kendi yaşamını ve folklorunu özgün, zengin ve rengârenk kılmayı başarmıştır.”

1958’de Leningrad Devlet Üniversitesi’nin Doğu Fakültesini bitiren Yusupova, 1958-1961 yıları arası Rusya Bilim Akademisinin Doğu Enstitünün Leningrad bölümünde yüksek lisans okulunu (Kürt bölümü) tamamladı.

LENİNGRAD’DA KÜRT LEHÇELERİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR

Prof. Dr. Yusupova, Kürtlerin topraklarında yok sayıldığı ve haklarında araştırma yapılmasının yasaklandığı için sadece dış ülkelerde açılmış önemli araştırma merkezlerinde birinde okuma ve araştırmacı olma şansına kavuşan az sayıdaki bilim insanından biriydi.

St. Petersburg’daki bilimsel çalışmaları Kürtler açısından önemlidir.