Hollandalı vatandaşlardan seçmeli Kürtçe ders çağrısı

Hollandalı vatandaşlar ve Hollanda’da yaşayan Kürtler, bir süredir devam eden seçmeli Kürtçe derslerinin tercihi için çağrıda bulundu.
kurdistan24.net

İSTANBUL (K24)

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 2012'de müfredata alınan Kürtçe seçmeli ders için bu yıl ciddi kampanyalar devam ediyor.

MEB’e bağlı ortaokullarda 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı döneminde okutulacak seçmeli dersleri tercih süresi 7 Şubat’ta sona ererken, Eylül 2012’den bu yana 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için "Yaşayan Dil ve Lehçeler" adı altında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde seçmeli dersler için başvurular yapılabiliyor.

Kürt kentlerinde pek çok gazeteci, yazar, siyasetçi ve STK seçmeli derslerle ilgili ailelere çağrıda bulunarak, 7 Şubat’ın son gün olduğuna işaret ediyor.

Konuyla ilgili bir çağrı da Hollanda’dan geldi.

Kürtçe mesajlarını Kürdistan24 ile paylaşan Hollandalı vatandaşlar ve ülkede yaşayan Kürtler, yaptıkları çağrıyla Kürt dilinin zenginliğine dikkat çekti.

SEÇMELİ DERS VE SÜRDÜRÜLEN KAMPANYA

MEB, önceki yıllarda Kürtçeyi tercih edenlerin sayısının az olduğu gerekçesiyle yılda en fazla 2-3 Kürtçe öğretmeni atadı. 

2011 yılından beri Mardin, Bingöl, Muş, Van ve Diyarbakır üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde mezun olanların yanı sıra, Kürtçe üzerine tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmış 2 binden fazla Kürtçe öğretmeni bulunuyor.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve parti kampanya düzenlerken, Kürt aydınları ile Kürtçe öğretmenleri de velilere seçmeli ders olarak çocuklarını Kürtçeyi tercih etmeleri konusunda yönlendirmeleri çağrısında bulundu.

Kampanya özellikle sosyal medyada büyük destek görüyor.