Ukrayna krizi: İngiltere’den 1000 askere teyakkuz emri
HABER MERKEZİ
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO ilkelerine sıkı şekilde bağlı kalma gereğini vurgulamak için Brüksel ve Varşova'ya gidecek ve Londra’nın askeri destek sağlayabileceği yollarını görüşecek.
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Johnson'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Estonya'daki birliklerin iki katına çıkarılması, Avrupa'nın güneyinde daha fazla RAF jeti konuşlandırılması ve hem Trent devriye gemisinin hem de Tip 45 destroyerinin Doğu Akdeniz’e gönderilmesi gibi önlemleri içeren İngiltere'nin ittifakın savunmasını güçlendirme teklifini görüşeceği bildirildi.
Boris Johnson yaptığı açıklamada, “İngiltere’nin Avrupa güvenliğine koşulsuz bağlılığını yineledi ve taviz vermeyeceğimiz kurallar olduğunu göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.
İngiltere’den hafta başında gelen açıklamada geçen yıl Belarus’la sınırda yaşadığı göçmen krizi sırasında 100 kadar asker gönderdiği Polonya’ya 350 asker daha göndereceğini bildirmişti.
Başbakanlık ofisi, çarşamba günü Rusya'nın Ukrayna'ya daha fazla askeri müdahalede bulunmasının, Polonya ve Litvanya gibi ülkeleri etkileyerek Avrupa sınırındaki birçok kişinin kitlesel olarak zorla yerinden edilmesine yol açacağını tekrarladı.
DIŞİŞLERİ BAKANI TRUSS RUSYA'YA GİDİYOR, ÜLKELER ARASI MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ukrayna krizini konuşmak üzere dün Rusya'ya gitmişti.
Bakanlık açıklamasına göre Truss, Rusya'nın gerilimi daha fazla artırmadan konuyu diplomatik yollarla çözmesi gerektiği mesajını tekrarlayacak.
Truss aynı zamanda Rusya'nın imzaladığı uluslararası protokolleri uygulamasını ve Ukrayna'nın bağımsızlığını kabul etmesini isteyecek.
Truss, "İngiltere, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve özgürlüğünü savunmakta kararlı, ben de mevcut sorunlara diplomatik çözümler aramak için Moskova'ya gidiyorum. Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda çok sert tepki vereceğimizi bilmeli" dedi.