K24 ÖZEL - Savaş Ukrayna’daki Kürtleri de yerinden etti

Rusya saldırısı nedeniyle Ukrayna vatandaşı olan diğer halklar gibi Kürtlerin de savaş mağduru olduğu ve yerlerinden edildiği belirtiliyor.
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

HABER MERKEZİ

Ukrayna Kürt Dernekleri Başkanı Georgii Pivazi, 30 yıldır Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşıyor. 1995 yılında Ukrayna Kürtleri tarafından kurulan Ukrayna Kürt Dernekleri’nin başkanlığını yapıyor.

K24’e konuşan Pivazi, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırıları ve Kürtlerin durumunu değerlendirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından dolayı çok sayıda Kürt’ün Avrupa’ya göç ettiğini ifade eden Pivazi, “Ukrayna’da yaşayan Kürtlerin durumu Ukraynalı veya diğer milletlerin durumlarından farksız değildir. Ukrayna’da bir savaş var ve burada yaşayan herkes aynı trajediyi yaşıyor. Saldırıların başlamasından bu yana birçok Ukraynalı gibi çok sayıda Kürt de Avrupa’ya gitmek zorunda kaldı. Gitmeyen Kürtler ise mal ve mülklerini bırakıp gitmek istemediler. Bazıları da kadınları ve çocuklarını Avrupa’ya gönderdi, erkekler ise kaldı” dedi.

Savaştan dolayı ne kadar Kürt göç ettiği bilgisini henüz tespit etmediklerini ifade eden Ukrayna Kürt Dernekleri Başkanı, şöyle devam etti:

“Bu savaşa kadar Ukrayna’da yaklaşık 25 bin Kürt yaşıyordu. Rusya’nın saldırılarından önce savaşın çıkacağı konuşulduğunda bazı Kürtler Avrupa’ya gitti. Biz dernek olarak kimseye 'Gidin' demedik. Birçoğu savaş başladıktan iki gün sonra Ukrayna’dan çıktı. Ben de küçük çocukları alıp Polonya’nın başkenti Varşova’ya götürdüm, sonra geri geldim. Birçoğu da Ukrayna’dan çıkmak istedi, bazılarını yönlendirdik. Şu an zaten erkekleri bırakmıyorlar. Bazı erkekler sınırda bekliyor ama kadın ve çocuklar sınırı geçebiliyorlar. Ne kadar Kürt buradan çıktı sayı olarak şu an elimizde henüz bir bilgi yok. Ama çok sayıda kişi gitti. Ben ve çocuklarım buradan gitmek istesek bile mal varlığımızın hepsini buradan alıp götüremeyeceğime göre, şu an sadece korumakla kalıyoruz ve evimizde oturuyoruz. Göç etmek Ukraynalılar için zor bir mesele ama biz Kürtler yıllardır göçebe hayatı yaşıyoruz, mülteciliğe alıştık biz.”

KÜRTLER SAVAŞ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Kürtlerin de bu savaştan etkilendiğini vurgulayan Pivazi, “Burada yaşayan Kürtlerin sosyal ve ekonomik durumları gayet Ukraynalılardan farksız olarak devam ediyordu. Kimse Kürtlere karışmıyor. İnsanlardan tutun da hükümete kadar herkes Kürtlere saygı duyuyordu. Ukraynalılar, Kürtlere yönelik hiç sorun çıkarmadı, hiç görmedik. Ama şimdi bir savaş yaşanıyor, Ukrayna’nın tüm vatandaşları gibi Kürtler de bu savaştan etkilendiler. Kürtler Rusya’nın saldırısını doğru bulmuyor. Umarım bu savaş bir an evvel durur da herkes evine döner” ifadelerine yer verdi.

Ukraynalıların Rusya’nın Donetsk ile Lugansk’ın ayrı birer devlet olması ve Kırım’ın ilhakını kabul etmeyeceklerini söyleyen Pivazi şunları söyledi:

“Rusya’nın askerlerini buradan çekmesini istiyorlar. Devlet olarak Ukrayna sonraki süreçlerde bunu kabul etse de halk kesinlikle kabul etmez ve karşı çıkar.  Donetsk, Lugansk ve Kırım Ukraynalılar arasında büyük rahatsızlıklara sebep oluyor. İki taraf 3 defa bir araya geldi ama bir çözüm bulamadılar henüz. Siviller için koridor açılması istendi ama o da gerçekleştirilemiyor, sorunlar çıkartıyorlar.”

KÜRTLER HANGİ BÖLGELERDE YAŞIYOR?

Kürtlerin başkent Kiev ve Rusya sınırlarının olduğu bölgelerde yaşadığını kaydeden Pivazi, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kürdistan’ın farklı bölgelerinden Kürtler Ukrayna’ya gelmişler. Ayrıca yine Kürdistan’dan çok sayıda Kürt öğrenci de burada eğitim görüyor. Derneğimiz 1995 yılında kuruldu, çok sayıda kurucusu var onlardan biri de benim. Derneğimiz hiçbir parti, örgüt ve siyasi kuruma bağlı değildir, bütün Kürtlerin derneğidir. Ukrayna’da yaşayan Kürtler bu derneği kurdu ama buraya gelen her Kürt içerisinde yer alabiliyor. 30 yıldır Ukrayna’da yaşıyorum. Kürtler en çok Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşıyorlar, bunun dışında Rusya sınırında bulunan ve Rusların kontrolüne giren; Donetsk, Lugansk, Odessa, Kherson, Zaporijya, Kharkiv ve Mikolayiv’de yaşıyorlar” şeklinde konuştu. 

“ODESSA KENT MERKEZİNDE KÜRT KALMADI”

Ukrayna’nın Odessa şehrinde yaşayan Muhammed Reza adındaki Kürt de ülkede yaşanan savaş mağdurlarından. 

Rus saldırılarından dolayı yaşanan durumu K24’e değerlendiren Muhammed Reza, Odessa’da yaklaşık 10 Kürt ailenin yaşadığını, bunlardan 8’inin Kürdistan Bölgesi’nden gelip Ukrayna’ya yerleştiğini, diğerlerinin de Rojava’dan geldiğini söyledi.

Odessa kent merkezinde yaşayan ama saldırılardan dolayı şehrin sınırında bulunan bir köye gitmek zorunda kaldığını ifade eden Reza, şunları söyledi:

“Şu an Odessa’da hiç Kürt kalmadı, Ukrayna vatandaşı olan yaklaşık 40 nüfuslu 7-8 aileyi 28 Şubat’ta Avrupa’ya gönderdim. Çocuklarım da onlarla gitti. En son kendim bu köye geldim. Sadece 1-2 Rojavalı aile Odessa’da kalmış olabilir, onlar da şehirde kaldığını sanmıyorum, köylere gitmişlerdir. Ben de normalde şehirde yaşıyorum saldırılar kente yönelik artınca köye geldim. Şehirde birkaç gün sığınaklara gittik, sonra köye kaçtık. Ben burada iş yapıyorum, yanımda çalışanların çoğu Kürt’tü, şimdilik bir köye geldim eğer savaş büyürse ben de Avrupa’ya gideceğim. Bu savaş Avrupa’ya gitmek isteyenler için bir fırsat oldu ama hali vakti yerinde olan binlerce kişi için de bir felaket… Rus saldırılarına karşı kimse duramıyor, Ukrayna öyle bir durum gelmiş savaşçı da olsan asker de olsan kalamıyorsun, kaçmak zorunda kalıyorsun.”