Trump İran’a ateş püskürdü: İran ateşle oynuyor

Donald Trump, Obama yönetiminin Tahran’a karşı çok kibar olduğunu, İran’ın bunun değerini bilmediğini ama kendisinin kibar olmayacağını vurguladı ve "İran ateşle oynuyor" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Obama yönetiminin İran’a karşı çok kibar olduğunu, İran’ın bunun değerini bilmediğini ama kendisinin kibar olmayacağını vurgulayarak "İran ateşle oynuyor" dedi. Trump’ın bu açıklamasının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevat zarif ise yine Twitter hesabından “Biz savaş başlatmayacağız ama bu söylenip duranlar da aynı açıklamayı yapabilir mi göreceğiz” karşılığını verdi. Zarif şu açıklamayı yaptı:

"İran halkımızın güvenliğine yönelik tehditleri umursamıyor. Asla savaş başlatmayacağız ama kendi savaş araçlarımıza da inanıyoruz. Silahlarımızı kendimizi savunmak dışında kullanmayacağız. Bu söylenip duranlar da aynı açıklamayı yapabilir mi, göreceğiz"

İRAN DAHA ÖNCE DE UYARILMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da iş adamlarını kabul ettiği bir toplantıda İran'ın balistik füze denemesine ilişkin basın mensuplarının sorularına karşılık, balistik füze denemesi sebebiyle Washington yönetiminin "resmen" uyardığı İran'a karşı tüm seçenekleri masada tuttuğu, ardından Tahran'a karşı askeri seçeneklerin gündemde olup olmadığı yönündeki soruya karşılık ise "Hiçbir şey seçenek dışı değil" diyerek cevap vermişti.

Twitter mesajında ise Trump, "İran balistik füze fırlattığı için resmen uyarıldı. ABD'nin kendileriyle yaptığı bu korkunç anlaşma için minnettar olmalılar" ifadelerini kullanmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn de, Tahran yönetiminin balistik füze denemesinin bölgeye ve ABD'ye tehdit teşkil ettiğini ifade ederek, "Bugün itibariyle İran'ı resmen uyarıyoruz" demişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 20 Temmuz 2015'te kabul edilen 2231 sayılı kararında İran'a, nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmaması ve füze denemesi yapmaması yönünde yasak getirilmişti. Tahran yönetimi ise söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor. İran'ın elindeki orta ölçekli balistik füzelerinin menzilinin 3 bin kilometreyi bulduğu iddia ediliyor.

Kaynak: Al Jazeera