İngiltere Başbakanı: Putin ve ordusu savaş suçu işledi

İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'nın Irpin ve Buça şehirlerinde sivillere yönelik saldırıların Putin ve ordusunun "savaş suçları" işlediğinin bir başka kanıtı olduğunu belirtti.

HABER MERKEZİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yazılı açıklamasında, Kremlin'den gelecek inkarlar veya dezenformasyonun herkesin doğru olduğunu bildiği şeyleri gizleyemeyeceğini ifade ederek "Putin çaresiz, işgali başarısız oluyor ve Ukrayna'nın kararlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı" ifadelerini kullandı.

Başkent Kiev yakınlarındaki Irpin ve Buça'da masum sivillere yönelik "alçak saldırılarının", Putin ve ordusunun "savaş suçları" işlediğinin bir başka kanıtı olduğunu kaydeden Johnson, Rusya'ya yaptırımları, Ukrayna'ya da askeri artıracaklarını belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Ukrayna'da işlenen suçlarla ilgili soruşturmasını desteklemekte ön saflarda yer aldıklarını kaydeden İngiltere Başbakanı, ülkeye yeni uzman müfettişlerin görevlendirileceğini de açıkladı.

TRUSS: OLANLARIN GÜN IŞIĞINA ÇIKMASINI SAĞLAYACAĞIZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Rus güçlerinin Ukraynalı sivillere yönelik "ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıların” savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın Irpin ve Buça gibi şehirlerde yaptığı "korkunç eylemlere" atıfta bulunan Truss, İngiltere'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmalara tam destek sözü verdi.

Rusya'nın bu vahşetteki katılımını alayvari dezenformasyonlarla örtbas etmesine izin vermeyeceklerini belirten Truss, “Olanların gün ışığına çıkarılmasını sağlayacağız" dedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.