Şengal’de Ezdixan güçleri Peşmergeye mi katılıyor?

PKK’ye yakınlığıyla bilinen Ezdixan Güçleri Komutanı, Peşmerge güçlerine katılmak için Peşmerge Bakanlığı’na başvurduklarını K24’e açıkladı.

K24 / Erbil- K24’e yayımlanan BasÎ Roj programına konuk olan Ezdixan Savunma Güçleri Komutanı Haydar Şeşo, güçlerinin henüz resmi olarak Peşmerge Bakanlığına bağlanmadığını ancak Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin bu fikre sıcak baktığını açıkladı.

PKK’ye yakınlığıyla bilinen ve Haydar Şeşo’nun komutasında olan Ezdixan güçlerinin Peşmerge Bakanlığına bağlanmaları konusu bir süredir gündeme gelmişti ancak net bilgiler paylaşılamamıştı. K24’e konuşan Şeşo, talebin kendilerinden geldiğini ve Başkan Mesut Barzani’nin buna sıcak baktığını söyledi.

Kürdistan Peşmerge Bakanlığının bütün Kürdistan halkının bakanlığı olduğunu vurgulayan Şeşo, “Ezidiler olarak kendimizi hiçbir zaman Kürdistan’dan koparamayız.” ifadesini kullandı ve Ezidi haklarının korunması gerektiğini savundu.

Haydar Şeşo’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

İKİ YILDIR TALEP EDİYORUZ

“Peşmerge Bakanlığına bağlanma talebi tarafımızdan geldi. Yaklaşık iki yıldır Kürdistan hükümetine söz konusu talebimizi iletmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte Ezdixan gücünün kendi adı ve flamasının korunması arzumuzu da ilettik. Çok sayıda yetkiliyle görüşmelerimiz halihazırda da devam etmekte ancak henüz resmi kararın çıktığını söylemek mümkün değil.

BAŞKAN BARZANİ RIZA GÖSTERDİ

Kürdistan Başkanı Sayın Mesut Barzani, güçlerimizin Peşmerge Bakanlığına bağlanması konusunda rıza gösterdiğini biliyoruz. Biz Peşmerge Bakanlığının bünyesine hiçbir siyasi oluşumun güdümü altında bulunmadan bakanlığa bağlı diğer güçler gibi girmek istiyoruz. Resmi kararı bekliyoruz.

PEŞMERGE BAKANLIĞI BÜTÜN KÜRT HALKININ BAKANLIĞIDIR

Peşmerge Bakanlığı talebimize olumlu yanıt vermese dahi kendilerine yine de teşekkür ederiz. Bunu kendimize hak olarak görüyoruz. Olmazsa bile mücadelemiz devam edecektir. Ezidi kadın ve erkekleri saflarımızda savaşıyor. Biz kendimizi Kürdistan’dan hiçbir zaman kopuk görmedik. Peşemerge Bakanlığı da bütün Kürt halkının bakanlığıdır. Biz kendimizi Kürdistani bir güç olarak görüyoruz ve vatanımızdan asla kopamayız. İsmimizi, inancımızı, dilimiz Kürtçeyi korumak istiyoruz."