WTO üyesi ülkeler Covid-19 aşılarının patent hakkı konusunda uzlaştı

WTO’ya üye ülkeler Covid-19 aşılarına küresel alanda eşit erişim için aşıların patent hakkından geçici süreliğine vazgeçilmesinde anlaşmaya vardı.

HABER MERKEZİ

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Dünya Ticaret Örgütü (WTO) 12. Bakanlar Konferansı'nda üye ülkeler, gıda güvenliği sorunuyla mücadele, balıkçı sübvansiyonlarının azaltılması ve yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşılarının adil erişimin sağlanması konularını görüştü.

Kapanış oturumunun ardından yerel saatle sabah 06.15'te düzenlenen basın toplantısında konuşan WTO Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, katılımcı bakanların "şimdiye kadar hiç görülmemiş anlaşmalara vardığını" belirterek, "WTO uzun zamandır bu kadar önemli sayıda çok taraflı sonuçlara şahitlik etmedi" dedi.

Varılan anlaşmaların dünya çapında büyük farklılıklar yaratacağını kaydeden Okonjo-Iweala, "Çıkan sonuçlar, WTO'nun küresel acil durumlara gereken cevabı verebileceğinin göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

20 YILDAN SONRA BALIKÇILIK SÜBVANSİYONUNDA ANLAŞMA

WTO'nun sitesinde yayımlanan 12. Bakanlar Konferansı Sonuçları belgesinde katılımcı üyeler, aşırı balık avcılığının önüne geçilmesi için 20 yıldan fazladır müzakereleri süren balıkçı sübvansiyonlarının azaltılması konusunda anlaştı.

Üye ülkeler ayrıca Covid-19 aşılarına küresel alanda eşit erişim için aşıların patent hakkından geçici süreliğine vazgeçilmesinde anlaşmaya vardı.

Gıda güvensizliğiyle mücadele edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, ticari ürünlerin elektronik taşınmasında gümrük vergisi borçlarının 2 yıl daha ertelenmesi ve gelecek küresel salgınlarla mücadele de anlaşmanın sağlandığı konular arasında yer aldı.

Konferans kapsamında son olarak, WTO'nun mevcut Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması ve Temyiz Organı ile kanunnamesinde değişikliğe gidilmesi yönünde karar alındı.

HİNDİSTAN'IN İTİRAZLARI KONFERANSI UZATTI

12 Haziran'da başlayan WTO 12. Bakanlar Konferansı'nın ilk gününde Genel Direktör Okonjo-Iweala, müzakere konularında anlaşmalara varılmasına dair "tedbirli iyimserlik" içinde olduğunu belirtmiş ve "bir veya iki konuda anlaşmaya varılırsa bunu başarı sayacağını" dile getirmişti.

164 ülkeden 100'ün üzerinde bakanın katıldığı konferansta Hindistan, balıkçı sübvansiyonlarının azaltılması ve gıda ihracatının yasaklanmasına dair bazı tedbirlere itirazda bulunmuştu.

Hindistan'ın itirazları nedeniyle anlaşmaların kilitlenmesi, 15 Haziran'da bitmesi planlanan konferansın uzamasına yol açmıştı.

EN SON ANLAŞMAYA 2013'TE VARILDI

WTO üyesi bakanlar en son 2013'te Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen konferansta, ticaret kolaylığı anlaşmasına varmıştı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te 2017'de düzenlenen 11. Bakanlar Konferansı'nda, uzun süredir müzakere edilen konularda anlaşma sağlanamamıştı.

Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının küresel ticarete olumsuz etkilerinin ardından WTO'nun işlevselliği tartışma konusu olmuştu.