Hükümet cezaevleriyle ilgili kararından vazgeçti

“Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim oluşturduk."

Haber Merkezi- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerinin dış güvenliğinin İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma'dan alınması ve Adalet Bakanlığı'na bağlanmasına dair karardan vazgeçtiklerini söyledi.

Antalya'da katıldığı 'Ceza İnfaz Kurumlarında İnfaz Hizmetlerinin İyileştirilmesi İçin Teknik Destek Projesi'nin yaygınlaştırma eğitimleri toplantısında konuşan Bozdağ, " Cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığı'na alınması kararından vazgeçtik.Dış güvenlik İçişleri Bakanlığı'nda kalacak." dedi.

DHA'da yer alan habere göre toplantı sırasında daha önce cezaevlerinde işkence yapıldığına dair iddiaları da değerlendiren Bozdağ, Türkiye'de ceza ve tutukevlerine dönük aleyhte bir kampanya yürütüldüğünü savunarak, “Bir yandan uluslararası insan haklarına ilişkin bazı örgütler, komisyonlar, onlar adına rapor hazırlayan raportörler, bir yandan da Türkiye içinde bazı çevreler Türkiye cezaevlerinde işkence ve kötü muamele bulunduğuna ilişkin iftiraları hakikat gibi milletin önüne koymaya devam ediyorlar. Biz bu konudaki her açıklamayı ciddiyetle takip ediyoruz. Acaba doğru mudur diye titizlikle inceliyoruz, incelettiriyoruz." dedi.


"CEZAEVLERİ DENETİME AÇIK"


"Bugüne kadar bu denetimler eksisiz yapılmaktadır. Ceza ve tutukevlerinde herhangi birine işkence ve kötü muamele yapılmasını kabul etmeyiz. Böyle bir şey olduğunda bunun üzerine gideriz, örtülmesine de izin vermeyiz. Yapan kimse yargıya teslim ederiz. Ceza kanunlarımızda işkence ve kötü muamele suçları zaman aşımı kapsamı dışında tutulmuştur."


"OBJEKTİF ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ"

“Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim oluşturduk. Televizyon, gazete ve sosyal medyada çıkan her türlü haber ve yorumu talimata gerek olmadan inceleme, araştırma, soruşturma, burada bir doğruluk ihtimali varsa bununla ilgili disiplin mekanizmalarını ve adli süreci başlatma talimatı verdik. Her türlü eleştiriye açığız. Ama objektif ve adil olmak kaydıyla."


'CEZAEVİNDEN ÇIKANLARA KUCAK AÇIN'


Bakan Bozdağ, cezasını çeken hükümlülere toplum kucağını açmazsa dışarının duvarı olmayan büyük bir açık cezaevine dönüştüğünü söyledi. Herkesin yanılabileceğini, hatta kasten suç işleyebileceğini belirten Bozdağ, “Cezasını çekenler sonra topluma rahat karışabilmelidir. Ona iş vermezseniz, sabıka kaydına bakıp güle güle derseniz bu insanlar nasıl yaşayacak?" dedi.


'ADI BİLE CHP'Yİ DEĞİŞTİRDİ'


Referandum süreciyle birlikte insanların tavırlarının, tutumlarını değiştiğine dikkati çeken Bozdağ, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin adı bile yetti, CHP değişti. Kılıçdaroğlu, her kanunu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürüyordu. Anayasa değişikliğini AYM'ye götüreceğini söylüyordu, ama gitmekten vazgeçtiler. İşte sistemin adı bile yetti. Artık hakem halk, mahkemeler değil. Adı bile yetti mahkeme alışkanlığından CHP'yi vazgeçirdi. Geçenlerde başörtülü bir hanımefendiye bir başka CHP üyesi saygısızlık yapınca, Kılıçdaroğlu hanımefendiyi evinde ziyaret etti. Şimdi diyorlar ki 'Ak Parti'ye AKP demeyelim.' Üsluplara ayar verdi. Bütün bunları referandumda 'evet' çıkmasın diye yapıyor. Bu sistem Türkiye'yi yönetenleri halka muhtaç kılıyor. Bu sistem, sivri bir üslupla konuşmaları, milleti kutuplaştırmaları ve milletin değerlerine saygısızlık yapmayı ortadan kaldırıyor. Yönetenleri halka 7/24 mecbur kılıyor."