ABD’den Rusya'ya tutuklu takası teklifi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin basketbolcu Brittney Griner ve hüküm giymiş casus Paul Whelan'ın serbest bırakılması için Rusya'ya "önemli bir teklif" yaptığını söyledi.

HABER MEKREZİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gazetecilere verdiği demeçte , “Önümüzdeki günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeyi bekliyorum… Bizim için en öncelikli olan bir konuyu, Amerikalı Paul Whelan ve Brittney Griner'ın serbest bırakılmasını gündeme getirmeyi planlıyorum. Hükümetlerimiz bu teklifle ilgili olarak defalarca ve doğrudan iletişim kurdular ve bu konuşmayı kişisel olarak takip etmek için kullanacağım" dedi.

CNN raporuna göre, teklif iki Amerikalı için Rus silah tüccarı Viktor Bout'u takas etmeyi içeriyor.

Griner, uyuşturucu suçlamasıyla Şubat ayından bu yana Rusya'da tutukluyken, eski bir ABD Denizcisi olan Whelan, 2020'de casusluktan hüküm giydi ve şu anda bir Rus hapishanesinde 16 yıllık hapis cezasını çekiyor.

Kaynaklar, Biden yönetiminin iki Amerikalının serbest bırakılmasını sağlamak için birkaç aydır çalıştığını ve Biden'ın mahkum takas teklifini desteklediğini iddia etti.

Öte yandan bir yönetim yetkilisi, teklifin Haziran ayında Moskova'ya yapıldığını belirterek , "Ruslarla yaptığımız görüşmelere dayanarak başarılı olabileceğine inandığımız önemli bir teklifi ilettik" dedi.

Yetkili, teklife yanıt vermenin şu anda “Rusya'nın mahkemesinde” olduğunu da sözlerine ekledi .

KREMLİN: ABD İLE TUTUKLU DEĞİŞİMİ KONUSUNDA HENÜZ ANLAŞMA SAĞLANMADI

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile ABD arasında tutuklu değişimine yönelik anlaşmanın henüz sağlanmadığını söyledi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li Brittney Griner ve Paul Whelan'a karşılık, ABD'de tutuklu bulunan Rus Viktor But'un takas edileceğine yönelik iddiaları değerlendirdi.

Bu konuda çeşitli açıklamaların ve bilgilerin ortaya çıktığına işaret eden Peskov, "Böyle konular istişare edildiğinde, bu denli bilgi paylaşımı yapılmaz. Genellikle anlaşma sağlandıktan sonra bilgiler ortaya çıkar. Bildiğimiz, ortada henüz anlaşma olmadığıdır." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tutuklu takası konusunun ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçmişte istişare edildiğini belirtti.

İki başkanın, ilgili birimlerin konu hakkında müzakere yürütmeleri konusunda talimat verdiğine değinen Zaharova, "(Müzakereler) İlgili birimlerce yürütülüyor. Henüz somut sonuca ulaşılamadı ancak müzakere sürecinde her iki tarafın çıkarlarının da dikkate alınması gerektiğini varsayıyoruz." ifadesini kullandı.