AB’den İran’a yaptırım

Avrupa Birliği (AB), Doğu Kürdistanlı 22 yaşındaki Jina Emini'nin ölümü ve ardından başlayan protestolara yönelik tutumu nedeniyle İran'a karşı yaptırım kararı aldı.

HABER MERKEZİ

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, mevcut yaptırım listesine 11 kişi ve 4 kuruluşun eklendiği bildirildi.

Emini'nin öldürülmesinden sorumlu tutulan İran “ahlak polisi” ve onun kilit isimlerinden Mohammad Rostami ve Hajahmad Mirzae, protestoların bastırılmasındaki rolleri nedeniyle İran Kolluk Kuvvetleri ve bir dizi yerel şefine yaptırım kararı alındığının duyurulduğu açıklamada, "İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, internetin kapatılmasındaki sorumluluğu nedeniyle listeye alındı" bilgisi verildi.

Tedbirler, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor. Ayrıca AB vatandaşları ve şirketlerinin listede yer alan kişi ve kuruluşlara fon sağlamasını yasaklıyor.

Söz konusu liste, toplam 97 kişi ve 8 kuruluşu içeriyor.

BORRELL: İRAN HÜKÜMETİ BUNDAN HOŞLANMAYACAK

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birlik’in İran'a karşı bugün açıkladığı kişi ve kuruluşlara yönelik seyahat kısıtlamaları ve varlıklarının dondurulmasını içeren tedbirlerin yetersiz kaldığı, İran ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi gibi beklentiler olduğu yönündeki soru üzerine "Sizi temin ederim ki İran hükümeti bundan hoşlanmayacaktır. Yaptırımlar, siyasi etkileri nedeniyle İran hükümeti için önemli olacak" dedi.

Yaptırımların "protestocuların ya da İranlıların hayatını bir gecede değiştirmeyeceğini" dile getiren Borrell, ilerleyen süreçte daha fazla önlem alınabileceğini kaydetti.

JİNA EMİNİ PROTESTOLARI

İran’ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi olan Doğu Kürdistan’ın (Rojhilat) Seqiz kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Gösterilerde çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Doğu Kürdistan ve İran’da başlayan gösteriler ise devam ediyor.