Irak-İran savaşında ölen 400 asker defnedildi

Çok sayıda İranlı, 1980'lerdeki İran-Irak savaşında hayatını kaybeden 400 asker için düzenlenen devlet cenaze törenine katıldı.
Foto: AP
Foto: AP

HABER MERKEZİ

Tören sırasında konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ABD ve müttefiklerini ülkedeki hükümet karşıtı protestoları “kışkırtmakla” suçladı.

"İsimsiz şehitler" olarak anılan ve kimliği belirlenemeyen askerlerin cenazeleri İran bayrağına sarılarak toplu geçit töreniyle taşındı.

Ocak ayında da 250 askerin cenazesi benzer bir törenle defnedilmişti.

Eski bir cephe hattında bulunan 200 askerin kalıntısı Tahran'da defnedilirken farklı şehirlerde de 200 asker için daha cenaze törenleri düzenlendi. 

İran devlet televizyonu, düzenlenen törenlerde defnedilen askerlerin ikisi Irak sınırları içerisinde olmak üzere dört farklı cephede hayatlarını kaybetmiş olduğunu duyurdu.

Kamyonlara yüklenen tabutlar Tahran Üniversitesi önünden yola çıktıktan sonra Tahran caddelerinde dolaşırken siyahlar içerisindeki kadın ve erkekler de korteji takip etti. İran bayraklarının yanı sıra bazı kişilerin de elinde 2020 yılında Bağdat'ta öldürülen Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin fotoğrafını taşıdığı görüldü.

1980 ve 1988 yılları arasında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ve İran arasında yaşanan savaşta her iki taraftan toplamda 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. Her iki ülke hala zaman zaman sınır bölgesinde bulunan insan kalıntıları ve cenazeleri değiş tokuş ediyor.