Finlandiya Başbakanı: İsveç’le birlikte NATO'ya katılmak istiyoruz

HABER MERKEZİ

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ülkesinin, NATO ittifakına İsveç ile aynı zamanda katılma söylemini yineledi.

Marin, Almanya'da 59. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Finlandiya'nın birinci önceliğinin "bağımsız" kalması olduğunu söyledi.

Finlandiya'nın NATO ittifakına İsveç ile aynı zamanda katılma niyetini bildiren Marin, "İsveç ile birlikte katılmayı tercih ettiğimizi hem Türkiye'ye ve hem de Macaristan'a ilettik" ifadesini kullandı.

Marin, "İsveç ile beraber NATO'ya katılmak istiyoruz, aynı zamanda bu sadece iyi komşular ve ortaklar olduğumuz için değil, bunu aynı zamanda kuzeyde NATO güvenlik planlaması için de istiyoruz" dedi.

Küresel düzeni güvence altına almanın tek yolunun, Avrupa ve Batı'nın güçlü olmasından geçtiğini savunan Marin, ülkesinin NATO'ya katılmasının "barış ve güvenlik" için olacağını kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna'da bir savaş başlatacağının belli olduğunu hatırlatan Marin, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgal etmesinden sonra uluslararası tepkinin yeterli olmadığını kabul ederek "Bu Putin'in, 2022'de de yine aynı şeyin olacağını düşünmesine neden oldu" ifadesini kullandı.

Ukrayna'daki savaşın sadece Avrupa'nın sorunu değil, dünyanın sorunu olduğunu belirten Marin, Batı'nın Ukrayna'nın kazanması için elinden geleni yapması gerektiğini vurguladı.

STOLTENBERG, İSVEÇ BAŞBAKANI VE FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifaka üyelik başvurusu yapan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson ve Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile görüştü.

Stoltenberg, iki liderle Münih Güvenlik Konferansı kapsamında, Almanya'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından sosyal medyadan açıklama yapan Stoltenberg, önceki gün Türkiye'yi ziyaretinin ardından İsveç ve Finlandiyalı liderlerle iyi bir görüşme yaptığını aktardı.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin iki ülkeyi ittifaka davet edip, tarihi bir karar aldığını belirterek "İsveç ve Finlandiya, şu anda başvuru öncesine göre daha güvende. Her iki ülkeyi tam üye olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından Mayıs 2022'de resmi olarak NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin de onayını gerektiren katılım için Macaristan ve Türkiye'den henüz onay almadı.