YORSAM'dan Kürt illerinde referandum anketi

Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, referandumla ilgili anket sonuçlarını açıkladı.

Güler Sarılı- Kurdistan24/ Diyarbakır- Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, referandumla ilgili anket sonuçlarını açıkladı.

Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, (YORSAM) Bölge halkının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu ile ilgili düşüncelerinin kamuoyuna aktarılması için, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Bitlis’te saha çalışması yürüttü.

2017 yılının Şubat ve Mart ayları arasında yürütülen saha çalışmalarında; 1750 kişi ile tesadüfi ve yüz yüze görüşmeler yapılıp, 14 soruda referandum görüşleri, bu gün (14.03.2017) düzenlenen bir basın açıklaması ile kamuoyuna sunuldu.

Anketten çıkan sonuçlarda; ‘Referandumda Oyunuz Hangi Yönde Olacak?’ sorusuna verilen cevaplarda; Evet oranının % 34,4, hayır oranı % 65,6 oranında olduğu görüldü. ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Geçilirse, Bölgemizdeki Sorunlar da Çözülebilir mi?’ ifadesinde; ankete katılanların büyük bir kesimi, hükümet sistemi değişse dahi bölgeye özgü sorunların çözülmeyeceğini belirtti.

“Bugün Seçim Olsa, Hangi Partiye Oy Verirsiniz?” Sorusuna verilen yanıtlarda da;

Seçmenlerin % 48, 62’sinin Halkların Demokratik Partisine (HDP) %27,37’sinin de Adalet ve Kalkınma Partisine (Ak Parti) oy verecekleri belirlendi.