AYM'den HDP kararı: Hazine yardımına bloke talebi kabul edilmedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Mayıs'taki seçimlere katılmaması nedeniyle Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) ödenen Hazine yardımına tedbiren bloke konulması talebine ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

HABER MERKEZİ

Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmayan HDP'ye Hazine ve Maliye Bakanlığınca Siyasi Partiler Kanunu'nun ek 1. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca ödenen 400 milyon 228 bin 667 lira tutarındaki yardıma tedbiren bloke konulması ile devlet yardımından harcanan kısmın partiden, harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazineye gelir kaydedilmesi talebini görüştü.

Anayasa Mahkemesi, oy birliğiyle talebe ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

“YARGITAY BAŞSAVCILIĞI'NIN YETKİSİ YOK”

Bu arada AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP’ye ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına bloke konulması talebine ilişkin 'red' kararının gerekçesini açıkladı. 

Talebe ilişkin bu aşamada karar verilmesine gerek olmadığına oybirliğiyle hükmeden AYM'nin kararında şu ifadeler yer aldı: 

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmayan Halkların Demokratik Partisine Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun ek 1. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca ödenen Devlet yardımına tedbiren bloke konulmasına ve harcama yapılmış ise bu harcamayla birlikte söz konusu yardımın Partiden/harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazineye gelir kaydedilmesine karar verilmesi talebinin incelenmesi sonucunda;

1) Söz konusu talebin Halkların Demokratik Partisine karşı açılan kapatma davası ile ilgisinin bulunmadığı ve siyasi partilerin mali denetimi kapsamında yapıldığı,

2)  Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bu konuda görev ve yetki veren herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı,

3) Siyasi partilerin mali denetimine ilişkin usul ve esasların yer aldığı kanuni düzenlemelere göre ilgili yıl mali denetim süreci başlamadığından bu aşamada iddiaların Anayasa Mahkemesince incelenebilmesinin mümkün olmadığı,

4) Anayasa Mahkemesince yapılacak siyasi partilerin mali denetimi öncesinde partilerin belli bir gelirinin hukuka uygunluğu hususunda ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklara ilişkin olarak ilgili idarelerce genel hükümlere göre işlem yapılabilmesine engel bulunmadığı ve bu işlemlere karşı yargı yollarının açık olduğu,

Anlaşıldığından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA 19/6/2023 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verilmiştir."

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’de açılan davada, partinin hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta bloke konulmasına karar verilmişti.

AYM’nin 5 Ocak’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle gündemine aldığı HDP’nin Hazine yardımı yatırılan banka hesaplarına geçici bloke konulması kararına AYM üyeleri Zühtü Arslan, Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş karşı çıkmıştı. Geçici bloke konulması yönünde oy kullanan üyelerse Hasan Tahsin Gökcan, Kadir Özkaya, Muammer Topal, Rıdvan Güleç, Recai Akyel, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Kenan Yaşar ve Muhterem İnce olmuştu. Karar 9 üyenin oyu ve 6 üyenin karşı oyuyla alınmıştı.

AYM üyeleri, HDP’nin savunmasının ardından geçici bloke kararını yeniden değerlendirmek üzere 9 Mart'ta toplandı. 5 Ocak’ta HDP’nin hesaplarına geçici bloke konulması yönünde oy veren Hasan Tahsin Gökcan ve Rıdvan Güleç, bu kez bloke kararının kaldırılması yönünde oy kullandı. Zühtü Arslan, Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş, Hasan Tahsin Gökcan ve Rıdvan Güleç bloke kararının kaldırılması yönünde oy kullandı. Kadir Özkaya, Muammer Topal, Recai Akyel, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Kenan Yaşar ve Muhterem İnce ise karşı oy veren isimler oldu. Karar 8 üyenin oyu ve 7 üyenin karşı oyuyla alındı.