Diyarbakır Newroz’a hazır

Diyarbakır’da izin verilen Newroz kutlaması bugün Merkez Bağlar İlçesi’nde bulunan Newroz Park’ta yapılacak. Kutlamalar için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Hasan Kösen

Kürdistan24/Diyarbakır - HDP, DBP, DTK ve TJA tarafından organize edilen Diyarbakır Newroz’u için hazırlıklar tamamlandı.

Newroz ateşi saat 11:00’de yakılacak, kutlamalar saat 15:00’te son bulacak. Newroz alanına güvenli bir şekilde girmek isteyenler için 4 ayrı giriş kapısı ile protokol için ayrı bir giriş kapısı oluşturuldu. Diyarbakır polisi, Newroz Park’ı etrafında 5 kilometrelik alanı demir bariyerlerle güvenli alan oluşturdu.

6 BİN KİŞİ GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK

Newroz alanının güvenliği 5 bin polisin yanısıra Tertip Komitesi tarafından belirlenen bin özel güvenlik tarafından sağlanacak.

Kayyum Atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri de Newroz için günler öncesinden hazırlıklara destek verdi.

Herhangi bir saldırı ihtimaline karşın alan bomba dedektörü köpeklerle arandı. Alanda ses ve görüntü sistemleri kuruldu. Alanda HDP ve DBP parti bayrakları asıldı. Alanda seyyar tuvaletler kuruldu.

367 yerli ve yabancı basın mensubu akredite oldu.

TÜRK VE BAYDEMİR KONUŞMA YAPACAK

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan Mardin Büyükşehir eski Belediye Başkanı Ahmet Türk, HDP Parti Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in konuşma yapması bekleniyor.

SANATÇILAR SAHNE ALACAK

Sanatçılar Yaşar Kurt, Koma Pel, Grup Munzur, Koroya Jinên Amed ê, Dengbejên Botan ve Ferhat Mansuri’nin sahne alacak. Ayrıca, Kadir İnanır, Zülfü Livaneli, Sıla, Sezen Aksu, Barış Atay, Ferzan Özpetek, Fırat Tanış, Mert Fırat, Ezel Akay, Hüsnü Arkan, Meltem Cumbul, Şevval Sam, Menderes Samancılar, Jülide Kural, Mustafa Alabora’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı da davetliler arasında.

KİMLER DAVET EDİLDİ, KİMLER DAVET EDİLMEDİ?

AK Parti, MHP ve Hüda-Par’ın dışındaki tüm birçok kurum ve kuruluşa davetiye gönderildi. Merkezi Diyarbakır’da bulunan Kürdistani Parti ve oluşumların yanı sıra, Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ile birlikte Kürdistan’ın bütün siyasi parti temsilcileri de Newroz’a davet edildi.

Kutlamalar için ayrıca ile Avrupa Parlamentosu parlamenterleri, ABD Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği, Danimarka, Hollanda, Belçika, İsviçre, İsveç, Fransa, Estonya, Kanada, Yunanistan, Avusturalya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Brezilya, Finlandiya elçilik ve konsolosluklarına da davetiye gönderildi. Bask ve Katalonya bölgeleri ile Fransa, İtalya ve Kolombiya’dan gelen heyet dün Diyarbakır’a ulaşmış ve DBP Genel Merkezi’nin kentte bulunan Danışma Bürosu’nu ziyaret etmişti.

Newroz kutlamaları için gelen insanlar alanda toplanmaya başladı. Bu yıl yapılacak Newroz'a katılımın yüksek olması beklenirken ayrıca Newroz alanında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajının okunacağı da bildirildi.