Hakan Fidan, Kahire Barış Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulması gerektiğini savunarak, yeni bir garanti mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Mısır, İsrail ile  Hamas arasında çatışmaların 15. gününde devam ederken,Gazze'de tırmanan gerilimi görüşmek üzere bugün uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

Kahire Barış Zirvesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin yanı sıra Türkiye, Ürdün, İtalya, Fransa, Almanya, Rusya, Çin, Birleşik Krallık, ABD, Katar ve Güney Afrika gibi pek çok ülkenin katılımcılarıyla devam ediyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, zirvede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Gazze'de sivillere yapılan saldırının hiçbir bahanesi olamaz. Hastanelere ve sivillere yönelik saldırılar durdurulmalıdır. 1967 sınırlarına geri dönülmesi gerekir ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmalıdır. Yeni bir garanti mekanizması hayata geçirilmeli. Türkiye bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için elinden geleni yapmaya hazırdır." 

İsrail'in 2 milyon insanı, insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede açık hava hapishanesinde tuttuğunu belirten Fidan, "Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Fidan, İsrail'in saldırılarının bir katliama dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Topluca cezalandırmanın, insan haklarına, insan hayatına karşı gerçekleştirilen bu saldırıların hiçbir bahanesi olamaz. Tereddütsüz olarak sivillerin hayatını kaybetmesini kınıyoruz. Uluslararası toplum, davranışlarının ve verdiği mesajların ne kadar kritik olduğunun farkında olmalıdır. İsrail'e geçici sözde bir galibiyetin tarih sürecinde uzun vadeli bir barışa yol açmadığını geçmişte olduğu gibi şimdi de gerçekleşmeyeceğini anlamalıdır. Kendisine gerçekleştirilen saldırıları, Filistinlilere yönelik korkunç bir öfke ortaya koymak için açık çek olarak görmemelidir. Hastanelere, sivillere yönelik saldırılar derhal durdurulmalıdır."

İsrail'e verilen sonsuz desteğin, gerçek dışı planların Filistinlilerin göz ardı edilmesine yol açılmasına neden olduğunu kaydeden Fidan, "İsrail, bu sistemik hatalardan faydalanmıştır. İslam, Hristiyan ve dini mekanları arasındaki eşitliği korurken kendince burada hem Batı Şeria'da hem de Gazze'de sivillere yönelik suçlar işlemekte. Yasa dışı yerleşimler inşa etmektedir." diye konuştu.

Adil ve sürdürülebilir bir barış içinde önemli bir yol ayrımında bulunulduğunu aktaran Fidan, doğru adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Hakan Fidan, Türkiye'nin saldırıların derhal sona erdirilmesi ve şartsız olarak insani yardımın Gazze'ye ulaştırılması çağrısında bulunduğunu belirtti.