ABD: İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün TBMM'de en kısa sürede kabul edilmesini bekliyoruz

Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün bugün TBMM’ye sevk edildiğini açıkladı.

HABER MERKEZİ 

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in NATO Katılım Protokolü'nün Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gönderilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, tasarının “mümkün olan en kısa sürede” kabul edilmesini beklediklerini bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığından bugün yapılan açıklamada, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM’ye sevk edildiği belirtildi.

İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün önce TBMM dışişleri komisyonunun önüne gelmesi, daha sonra da onay için genel kurul gündemine alınması gerekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

"Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz.” diyen Matthew Miller, “Açıkçası bir süredir İsveç'in katılımının onaylanması için çağrıda bulunuyorduk. Tasarının Türk parlamentosunda ele alınmasını ve mümkün olan en kısa sürede kabul edilmesini bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise haberlerin basına yansımasının ardından sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, haberlerden memnuniyet duyduğunu, NATO’ya üye olmayı sabırsızlıkla beklediklerini vurguladı.

İsveç ve Finlandiya Rusya’nın 22 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO’ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya NATO’ya resmi olarak nisan ayında katılmıştı.

NATO’nun tüm üyelerinin (31) İsveç’in üyeliğine ilişkin protokolü onaylaması gerekiyor. Türkiye ve Macaristan protokol onayını geciktirmişti.