Dil Bilimi Terimleri Sözlüğü "Kürtçe" yayımlandı

HABER MERKEZİ 

Kürt yazar Dr. Neriman Abdullah Xoşnaw’ın hazırladığı 263 sayfadan oluşan 2 ciltlik kitapta dil biliminin birçok yönü ele alınmakta.

Kitabı Kürtçe’ye çeviren Xoşnaw, K24’e yaptığı açıklamada, “Dil Bilimi Terimleri Sözlüğü adlı kitap, dil bilimiyle ilgilidir. Kitapta dil biliminin birçok yönü ele alınıyor. Bir kitabın bir dilden başka bir dile çevirilmesi kolay, ancak belirli bir dilde yeni terimler türetmek veya bulmak çok zor. Çünkü Kürt kütüphanesinin dil bilimi terimleri konusunda çok zengin değil. Dolayısıyla Arapça ve İngilizce’deki herhangi bir dil bilimi terimi için Kürtçe bir terim türetmemiz çok zor ve önemli.” dedi.

Sözlüğü hazırlayan kişinin bazen çok nadir terimler kullandığını ifade eden Dr. Neriman Abdullah Xoşnaw, “Bu durum, İngilizce terim veya terimin tanım ve yorumuyla konu ile karşılığının ne olduğunu bilmemizi sağladı. Bu nedenle Arapça, İngilizce, bazen de Fransızca terimlerini olduğu gibi yazarak kaşılık olarak Kürtçesini verdik. Bazen parantez içinde terimle ilgili kendi görüşlerimizi ekledik.” diye konuştu.

Sözlüğün aslında Arap alfabesindeki sıralanışa göre hazırlandığını belirten Xoşnaw, “Biz de olduğu gibi Arap alfabesine göre terimleri sıraladık. Son olarak da (Arapça-Kürtçe-İngilizce) terimler ve (İngilizce-Kürtçe-Arapça) terimler adı altında iki bölüme yer verdik.” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda öğretim görevlisi olan Dr. Neriman Abdullah Xoşnaw’un dil bilimi ve çeviri alanlarında 63 kitabı bulunmakta.