Irak Dışişleri Bakanı: Hiçbir ülkenin içişlerine karışmıyoruz

HABER MERKEZİ 

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ülkelerle "ortak çıkarlar" temelinde diplomatik ilişkiler kurduklarını ve hiçbir ülkenin içişlerine karışmadıklarını bundan sonrada karşımayacaklarını söyledi.

Irak’ın merkez ve yurtdışında görevli büyükelçilerinin katılımlarıyla düzenlenen "Yedinci Irak Büyükelçileri Konferansı", Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani başkanlığında Bağdat'ta "Irak Diplomasisi-Dengeli Uluslararası İlişkiler ve Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme" sloganıyla başladı.

Konferansta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hüseyin, Sudani başkanlığındaki hükümetin, “komşu ülkelerle ve bölgeyle ilişkileri güçlendirmeyi ana hedeflerinden biri haline getirdiğini belirterek, “Irak, diplomatik ilişkilerini ortak çıkarlar temeline oturtmakta ve dış politikası iç politikayı yansıtmaktadır.” dedi.

Bakan Hüseyin, “Irak hiçbir ülkenin içişlerine karışmıyor ve bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Bakan Hüseyin, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail-Hamas çatışmasına da değinerek, “Vatandaşların çıkarları, ülkeyi her türlü savaş ve çatışmadan uzak tutmak mevcut Irak hükümetinin öncelikleri arasında yer alıyor.” açıklamasında bulundu.

“Savaş sonrası oluşan bazı tehditler bölgeyi yeni bir savaşa sürükleyebilir; Ortak güvenlik için birlikte çalışmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulunan Fuad Hüseyin, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların durdurulması yönündeki çağrılarını yineledi.

“Irak’ın Hamas ile İsrail arasındaki savaşa ilişkin tutumu değişmedi.” diyen Hüseyin, “Irak, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını destekliyor.” dedi.