Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklanmasının üzerinden 7 yıl geçti

kurdistan24.net

HABER MERKEZİ 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı eski milletvekillerinin tutuklanmasının üzerinden tam 7 yıl geçti.

Son 7 yılda haklarında soruşturma başlatılan 26 bin HDP'liden bazıları tutuklandı. 2016'da 94, 2019'da ise 48 belediye başkanı hakkında soruşturma açıldı ve 100'den fazla HDP'li belediye eşbaşkanı hapse atıldı.

4 Kasım 2016 yılından bu yana, gözaltı ve tutuklamalar 7 yılıdır aralıksız devam etti. Anayasa Mahkemesinde hakkına kapatma davasının devam ettiği HDP’ye yönelik baskılar Ankara’da devam eden Kobanê Davası ile sürüyor.

2014 yılında DAİŞ’in Kobanê'ye saldırıp kenti kuşatması üzerine Demirtaş ve parti liderleri Türkiye'de gösteri çağrısında bulunmuştu. Gösterilerin alevlenmesi ve HDP'li yetkililerin PKK'nin bir parçası olmakla suçlanması üzerine dava süreci başlatılmıştı. Dava kapsamında Ankara'da görülen mahkemede Demirtaş ve HDP'li liderler tutuklanmıştı.

HDP'li siyasetçilere yönelik tutuklama süreci, 20 Mayıs 2016'da milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik yapılan oylamayla başlamıştı. Türkiye Anayasası, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığını 367 oyla kaldırmıştı. Son iki seçimdir HDP’yi destekleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “dokunulmazlık anayasaya aykırı olsa bile evet oyu” vereceklerini söylemişti.

Türkiye'de 15 Temmuz 2016'daki askeri darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016'da olağanüstü hal ilan edilmesiyle HDP için zor günler başlamıştı.

Türk Hükümeti belediye eş başkanlarının çoğunu değiştirerek, 75 belediye başkanını PKK'ye mali destek sağladıkları suçlamasıyla tutuklamıştı.

4 Ekim 2016'da Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve bazı HDP'li milletvekilleri PKK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla Türk Hükümeti tarafından tutuklandı ve halen cezaevindeler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin HDP eş başkanlarının serbest bırakılması yönünde defalarca çağrıda bulunmasına rağmen Türk Hükümeti çağrılara kulak asmadı.

2019 seçimlerinde HDP kendi bölgesinde, kayyım atanan belediyeler dahil 65 belediyeyi seçimle kazanmıştı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde büyükşehirleri kaybeden AK Parti, kayyım uygulamasını tekrar gündeme almıştı. Seçimlerden yaklaşık 4 ay sonra, 19 Ağustos 2019’da HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine kayyım atanmıştı. Kayyım atamalarının ardından HDP’li 84 Belediye Eş başkanı gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan belediye eş başkanından 20’si kadın 39’u tutuklanmıştı. Devam eden yargılamalarda eş başkanlar tahliye olurken, 2'si kadın 6 eş başkan hala cezaevinde tutuklu bulunuyor.

HDP üzerindeki baskılar 7 Haziran 2021'de partinin kapatılması talebiyle zirveye çıktı. Ankara Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesinden HDP'nin kapatılmasını ve 108 siyasetçinin siyasetten men edilmesi talebinde bulunmuştu. İki yıldır devam eden davada HDP, son seçimlerde kapatılma korkusuyla Yeşil Sol Parti listesinden seçime başvurmuştu.

HDP’li yöneticilerin verdiği bilgiye göre il ilçe yöneticileri, çalışanlar dahil aileleri ile birlikte bu baskılardan etkilendi. Yaklaşık 26 bin civarında üyesi bir şekilde ya cezaevine girdi ya da hakkında soruşturmalar açıldı.

Türkiye'de hükümet yetkililerinin açıklamaları, HDP'ye yönelik baskıların durmayacağının açık göstergesidir. Türk Hükümeti, HDP'nin PKK'nin siyasi kanadı olduğuna inanıyor.