Ninova Vali Yardımcısı: Kürdistan Bölgesi Hükümetinin çabalarıyla 280 aile Zumar'a döndü

HABER MERKEZİ 

Ninova Vali Yardımcısı Sirwan Rojbeyani, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin çabalarıyla kamplarda yaşayan 280 ailenin Zumar ilçesine bağlı Şeyhan köyüne geri döndüğünü söyledi.

Kürdistan Bölgesindeki kamplarda yaşayan 280 mülteci aile, 15 Kasım 2023 Çarşamba günü düzenlenen bir törenle Başkan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin çabalarıyla Ninova vilayetindeki Zumar ilçesine bağlı Şeyhan köyündeki evlerine geri döndü.

Rojbeyani, düzenlenen basın toplantısında, DAİŞ savaşı nedeniyle yerinden edilen ailelerin Zumar ilçesine bağlı Şeyhan köyüne geri dönmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu köy, Ninova vilayetinin diğer bölgelerinin, özellikle de Zumar'ın kurtarılmasında büyük rol oynayan Peşmerge güçleri tarafından kurtarıldı.” diye konuştu.

Ninova Vali Yardımcısı Sirwan Rojbeyani, “Başkan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani'ye, mültecilerin Zumar ilçesindeki evlerine dönmelerini sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde gösterdikleri çabaları için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Bu bölgelere yeniden hayat ve refah sağlamak için bir komite oluşturulduğunu belirten Rojbeyani, “Bugün Ninova'daki kurum ve kuruluşlar, tüm mültecilerin geri dönüşü için uygun bir ortam sağlamak üzere denetlemeler yapıyor." ifadesini kullandı.

Rojbeyani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Birleşmiş Milletler'e, kentin huzura kavuşması ve halkın evlerine geri dönebilmesi için Şengal Anlaşması’nı uygulamaya koyma çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi'nde 660 binden fazla mülteci 25'e yakın kampta yaşıyor; bunların yüzde 41'i Erbil'de, yüzde 40'ı Duhok'ta, yüzde 19'u da Süleymani'de bulunmakta.

DAİŞ, 2014 yılında Zumar ilçesinin ve Ninova vilayetinin sınır bölgelerinin çoğunu ele geçirmişti. 25 Kasım 2014 Pazartesi günü Başkan Mesud Barzani liderliğindeki Peşmerge güçleri, Zumar ilçesini DAİŞ'ten kurtarmıştı. Ninova 2017'nin ortalarında DAİŞ'ten tamamen kurtarılmıştı.