Abdulhekim Xasraw, Cebbar Yaver ve Ano Cewher MEPS kapsamında K24'e konuştu

HABER MERKEZİ 

Duhok Kürdistan Amerikan Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu” (MEPS 2023) Kurdistan24’ün medya sponsorluğunda birçok akademisyen, ekonomist ve farklı alanlardaki şahsiyetlerin katılımıyla başladı.

Kürdistan Bölgesi Koordinasyon ve İzleme Dairesi Başkanı Abdulhekim Xasraw, Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu’nda çok önemli bir takım sorunların tartışılacağını ve çözüm önerilerinin sunulacağını söyledi.

Forum kapsamında K24 muhabirine açıklamada bulunan Xasraw, “Bu forumda ele alınması gereken çok önemli bazı sorunlar var; Bazıları Orta Doğu'yla, bazıları da Irak'la ilgili.” dedi.

Ele alınması gereken bir diğer konu ise Orta Doğu, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ni doğrudan etkileyen ve gelecekte uluslararası çatışmaların bir parçası haline gelebilecek çevre ve iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Xasraw, “Forumda tartışma için belirlenen bu paneller, karar vericilere mevcut sorunların bazılarını ele alma konusunda netlik sağlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Forumun önemine işaret eden Xasraw, “Irak, Kürdistan Bölgesi ve Ortadoğu çok zor ve değişken bir durumda. Bu nedenle bu konferans bazı sorun ve komplikasyonları çözmek açısından önemlidir.” ifadesini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı eski Sekreteri Cebbar Yaver de “Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu” kapsamında K24’e konuştu.

Peşmerge güçlerini birleştirme sürecinin uzun süre önce başladığına değinen Cebbar Yaver, Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri (Mam) Celal Talabani’nin Erbil ve Süleymaniye’deki peşmerge bakanlıklarını 2010 yılında birleştirdiğini söyledi.

İki bakanlığın birleşmesinden sonra bölgesel düzeyde tek komutanlık oluşturulduğunu ve o zamanki başkanlık yasasına göre Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın tüm Kürdistan Peşmerge güçlerinin başkomutanı olduğunu vurgulayan Cebbar Yaver, “Müttefikler 2014'ten sonra bizimle 2018'de başlattıkları 35 maddeden oluşan hem reform hem de birleşme sürecine girdiler.” dedi.

Cebbar Yaver, “Peşmerge gücünün birleşmesi ve sürecin tamamlanması halinde, bu gücün Kürdistan Bölgesi'nin en yüksek çıkarlarını koruyacak, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin yetkisi altında birleşik bir profesyonel güç haline gelmesi her iki tarafın da çıkarına olacaktır.” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Ano Cewher ise K24’e yaptığı açıklamada, MEPS’in forumun ilk gününde akademik ve politik tartışmalarla dolu geçtiğini belirtti.

“MEPS bugün dünyayı Kürdistan Bölgesi’ne getirmeyi başardı.” diyen Bakan Cewher, Kürdistan Bölgesi ve uluslararası düzeyde akademisyenler ile karar verici tarafların Duhok’taki Kürdistan Amerikan Üniversitesinde buluşmasının önemli olduğunu aktardı.

Orta Doğu, Irak ve Kürdistan'daki mevcut durumun tartışılmasının önemli olduğunu kaydeden Cewher, 2003'ten sonra Kürdistan ve Irak'ta var olan siyasi ve demokratik deneyimin hep birlikte koruyup nesillere aktaralmasının da önemine işaret etti.