Hollanda sandık başında: Kürt kökenli Dilan Yeşilgöz’ün başbakan seçilme ihtimali yüksek

kurdistan24.net

HABER MERKEZİ 

Hollanda’da erken genel seçimleri başladı. Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisinin (VVD) yeni Kürt lideri, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’ün ülkenin başbakanı olması bekleniyor.

Hollanda’da Erbil saatiyle 8.00’de başlayan erken seçimlerin Erbil saatiyle saat 22.00’de sona ermesi bekleniyor.

Söz konusu seçimlerde 26 parti ve koalisyondan 1128 aday parlamentodaki 150 sandalye için yarışıyor.

Hollanda'da 13 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahipken, ülke çapında 9 bin 823 oy merkezi açıldı.

Çoğunluğu elde etmek isteyen herhangi bir partinin 76 sandalye kazanması gerekiyor ancak bu zor görünüyor. Hiçbir parti çoğunluğu elde edemezse hükümeti kurmak için bir koalisyon oluşturulması gerekiyor.

Şu anda tüm gözler, Dersim (Tunceli) doğumlu 46 yaşındaki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisinin (VVD) yeni Kürt lideri, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’ün üzerinde.

Hollanda’nın yeni başbakanı olması beklenen Dilan Yeşilgöz, K24’e yaptığı özel açıklamada, partisinin seçimde başarılı olması temennisinde bulundu.

Dilan Yeşilgöz, erken seçim için önceliğini “göç ve sığınma” olarak belirledi.

Türkiye’deki Kürt illerinden Dersim’de dünyaya gelen Dilan Yeşilgöz, 1984 yılında ailesiyle birlikte Hollanda'ya taşındı ve Amsterdam Üniversitesi Sosyal ve Kültürel Bilimler bölümünden mezun oldu. Siyasi kariyerinin başlangıcından itibaren Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’ne katıldı.

Mark Rutte'nin başındaki kabine koalisyonu, göç konusundaki görüş farklılıkları nedeniyle temmuz ayında başarısız oldu. Sonuç olarak Mark Rutte başbakanlıktan istifa etti.

Seçimleri kazanması halinde Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olması beklenen Yeşilgöz, ülkeye sığınmacı gelişini azaltmayı ve savaş mültecilerini geri göndermeyi hedefliyor.