Katar: Gazze'deki ateşkes 2 gün daha uzatıldı

HABER MERKEZİ

Katar, İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük insani ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze’deki insani ateşkesin 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyururken Hamas, ateşkesin uzatılmasını doğruladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Gazze Şeridi'ndeki 4 günlük geçici insani ateşkesin 2 gün daha uzatılması için anlaşma sağlandığını duyurdu.

Al Ansari, "Katar devleti, devam eden arabuluculuğun bir parçası olarak, Gazze Şeridi'ndeki insani aranın iki gün daha uzatılması için anlaşmaya varıldığını duyuruyor." dedi.

Varılan geçici ateşkes çerçevesinde, onlarca rehine ve tutuklu serbest bırakılırken, çok sayıda insani yardım tırı Gazze Şeridi'ne gönderildi.

Hamas, 26 Kasım 2023’te akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de uygulamaya girdi.

Şu ana kadar Gazze Şeridinden 39 İsrailli kadın ve çocuk, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 6 bin 150'si çocuk, 4 bini kadın olmak üzere 14 bin 854 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.