Kürdistan Bölgesi'nden bal ihracatı Mesrur ​​Barzani'nin gözetiminde başladı

Başbakan Barzani, ekonomiyi çeşitlendirip çiftçileri destekleyeceklerini vurguladı

HABER MERKEZİ

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, ekonomiyi çeşitlendirmenin ve çiftçileri desteklemenin yerine getirecekleri sözler olduğunu söyledi.

Başbakan Barzani, 29 Kasım 2023 Çarşamba günü resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Ekonomiyi çeşitlendirmek, çiftçiyi desteklemek ve özel sektörü güçlendirmek, yerine getireceğimiz sözler arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Balın milli ürünlerinin önemli bir parçası olduğunu belirten Mesrur Barzani, 2 tondan fazla Kürdistan balının hava yoluyla Katar pazarlarına ihraç edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bal ihracatı girişimine 200'den fazla arıcının katıldığına işaret eden Barzani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, yerel pazarlar bulmak için çalışmaya devam edecek. Şu ana kadar 1 ton üzerinde bal satıldı.” ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, dokuzuncu kabinenin planına uygun olarak yerli üretimin artırılması, çeşitlendirilmesi ve özel sektörün güçlendirilmesi kapsamında 29 Kasım 2023 Çarşamba günü 2 ton Kürdistan balının Katar'a ihraç edildiğini duyurmuştu.

Şimdiye kadar  1 ton balın Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki yerel pazarlara satılmış olması, Kürdistan Bölgesi’ndeki arıcılara büyük yararlar sağladı.

Yaklaşık 100 istihdam sağlayan bu girişim, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin gözetiminde, Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, Başbakanlık ile özel sektör arasında koordineli olarak 200’den fazla arıcının katılımıyla gerçekleştirildi. Bu girişim sayesinde Katar başta olmak üzere diğer Körfez ülkelerindeki satıcılar ve pazarlarla yeni ilişkiler kurulmuş olacak.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin desteğiyle gerçekleştirilen bu girişim, daha fazla ihracatın temelini oluşturarak Kürdistan Bölgesi ile Körfez ülkeleri arasında yeni ticaret fırsatları yaratacak.