İsrail'in BM Daimi Temsilcisi: Hamas’ın amacı İsrail’i yok etmek

HABER MERKEZİ 

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, “Hamas’ın amacı İsrail’i yok etmek.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi, dün 29 Kasım’da gerçekleştirdiği 9489'uncu oturumunda, Filistin meselesi ve Hamas ile İsrail arasındaki savaşı ele aldı.

“Hamas’ın amacı İsrail’i yok etmek.” diyen Gilad Erdan, “Hamas, İsrail yok edilene kadar 7 Ekim'i defalarca tekrarlayacaklarını kamuoyuna açıkladı ve siz de gördünüz. Bir kişi nasıl ateşkes çağrısında bulunurken aynı zamanda savaşa çözüm aradığını da açıklayabilir?” ifadelerini kullandı.

Bazı ülkelerin kalıcı ateşkes ilan etme talebine değinen Erdan, “Ateşkesi destekleyen herhangi bir taraf en sade şekilde Hamas'ın Gazze'de devam eden terör eylemlerini destekliyor demektir.” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Filistin Daimi Temsilcisi Riyad Maliki ise bir yıkım planıyla karşı karşıya olanın İsrail değil, Filistin olduğunu söyledi.

İnsani aranın sağlanması için gösterdikleri çabalardan ötürü Katar ve Mısır’a teşekkür eden Maliki, “İnsani ara, kalıcı ateşkese dönmeli. Soykırımın yeniden başlamasına izin verilmemeli. Bu bir savaş değil, kimsenin haklı çıkaramayacağı bir katliamdır. Bu sona erdirilmeli.” dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de ölenlerin üçte ikisinin çocuk ve kadınlardan oluştuğunu belirterek, “Gazze halkı dünyanın gözü önünde yaşanan bir insani felaketin içindedir, bunu göz ardı etmemeliyiz.” açıklamasında bulundu.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında 24 Kasım’da Gazze’deki çatışmalara 4 günlük “insani ara” verilmesi kararlaştırılmıştı.

Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan dolaylı görüşmeler sonrası bu esir takası ve “insani ara”, 2 gün daha uzatılmıştı.

Katar Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, insani aranın 24 saat daha uzatıldığı bildirildi.