MGK toplantısında Irak ile iş birliği gözden geçirildi

MGK toplandı
MGK toplandı

HABER MERKEZİ 

Türkiye Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde, Irak ve Suriye’de yürütülen sınır dışı operasyonların PKK’nin faaliyetlerinin azalmasına yol açtığı belirtilirken, Irak ile iş birliğinin, başta güvenlik boyutu olmak üzere tüm yönleriyle gözden geçirildiği bildirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca kamuoyuna açıklanan bildiride, PKK, KCK, PYD, FETÖ ve DAİŞ’e karşı yürütülen yurt içi ve yurt dışı operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulduğu kaydedildi.

Türkiye'ye yönelik tehditleri "kaynağında yok etme stratejisi" kapsamında, siviller ile dost ve müttefik unsurların emniyeti gözetilerek Suriye ve Irak'taki sınır dışı harekatlar PKK’nin faaliyetlerinin ciddi şekilde azaldığı aktarıldı.

"İsrail'in Gazze'de işlediği ve tarihe kara bir leke olarak geçen insanlık dışı suçların neticeleri ile er ya da geç yüzleşmek zorunda kalacağı” ifade edilen bildiride, şu sözlere yer verildi:

masum sivilleri topyekun yok etmeye yönelik saldırıların ve Gazze topraklarının işgalinin gecikmeksizin durdurulmasının, uluslararası toplumun müşterek mesuliyeti olduğunun ve Türkiye'nin bu hususta her türlü girişimde bulunmaya devam edeceğinin altı çizilmiştir. İsrail yönetimi ile katliamı destekleyen aktörlere; bu menfur eylemlere bir an evvel son verilmemesi halinde etkileri nesiller boyu sürecek ve bölge dışına sirayet edebilecek bir şiddet sarmalını tetikleyebilecekleri ve kalıcı barışın ancak 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin kurulması ile mümkün olabileceği hatırlatılmıştır."

Toplantıda, Irak ile iş birliğinin, başta güvenlik boyutu olmak üzere tüm yönleriyle gözden geçirildiği, Filistin meselesinden kaynaklanan gelişmelerin Irak'ın ve bölgenin istikrarına muhtemel tesirlerinin etraflıca değerlendirildiği bildirildi.

Bildiride, Azerbaycan-Ermenistan müzakerelerinin kalıcı barış anlaşmasıyla sonuçlanması ve bu çerçevede, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin hususların yanı sıra bölge dışı aktörlerin meseleye müdahil olma gayretlerinin de değerlendirildiği belirtildi.