Nar ihracat projesi devam ediyor; Katar'a 20 ton nar ihraç edildi

HABER MERKEZİ 

Son iki yıldır dünyaya Kürdistan narı ihraç eden Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9. Kabinesi, bu yıl Katar'a 20 ton nar ihraç etti.

Başbakan Mesrur ​​Barzani, Ocak 2022’de çiftçilerin ürünlerini dünya çapında pazarlama vizyonunu uygulamak amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, Kürdistan narlarının ihracat sürecinin başlaması için ilk adım Mart 2022'de atıldı.

Geçen yıl Başbakan Barzani tarafından başlatılan proje, bu yıl Kürdistan Bölgesi ekonomisinin geliştirilmesi amacıyla Başbakan’ın ofis ekibi tarafından yürütüldü.

-2023’te Kürdistan’da nar üretimi

Çiftçilerin, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9. Kabinesi tarafından desteklenmesiyle bu yılki nar hasadı 70 bin tona ulaştı.

İlk etapta ihraç edilecek 40 ton narın, ay sonuna kadar 100 tonun üzerine çıkılması hedefleniyor. İç piyasada 200 tona yakın nar satışı yapılırken, “Carrefour Irak” kendi pazarlarında 10 ton nar satışı gerçekleştirdi.

Bu yıl ilk adım olarak 20 ton Halepçe narı Süleymaniye Uluslararası Havalimanı üzerinden Katar’daki Farm Craft Global'e ihraç edilirken, 20 ton da BAE pazarlarına ihraç edildi.

Geçen yıl Halepçe ve Zaho bahçelerinde yetişen 2 bin ton nar BAE'ye, oradan da diğer Körfez pazarlarına ihraç edildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9. Kabinesi, Kürdistan narlarının İngiltere ve Avrupa pazarlarına ihracatını kolaylaştırmak için çalışmalar yaparken, geçtiğimiz günlerde İngiltere'ye 100 ton Halepçe narı ihraç edildi.

-Nar ihracatı projesinden faydalananlar

Başbakan Mesrur ​​Barzani'nin Ofisine göre Kürdistan narının dünya pazarlarına ihraç edilmesi, ihale sürecinde rekabeti ve özel sektörün ihracata katılımını arttırdı.

Dünya pazarlarında en iyi çeşitler arasında yer alan ve yoğun talep gören Kürdistan narlarının hazırlanmasında 11 bahçeden 20 çiftçi görev aldı.

Kürdistan narlarının dünya pazarlarına ihraç edilmesi yaklaşık 700 kişiye de iş imkanı yarattı.

-Nar ihracatında hedef

Kürdistan narının Körfez ülkelerine ihracatının gelişmesi, ürüne olan talebin yurt içi ve yurt dışında artmasında rol oynuyor

Kürdistan Bölgesi'ndeki çiftçilerin ürünlerinin ihracatında daha aktif rol oynamasını sağlayacak proje sayesinde, özel sektör ve yerel firmaların da ihracata katılımı teşvik edilecek.

-Nar ihracatında elde edilenler

Ürünleri ihraç edilen çiftçilerin bu yılki ihracat sürecine yeniden katılmalarını teşvik etmek amacıyla atılan adım, yeni girişimcilere ve çiftçilere tarım sektöründe verimliliği artırma fırsatları sunmayı hedefliyor.

Kürdistan nar ürünlerine pazar talebinin artması ve Körfez pazarlarının sürekli Kürdistan narlarıyla doldurulması, bu ürünün dünya çapında tanınmasına ve talep edilmesine neden olacak.

Tarımsal üretimin artırılmasına yönelik talebi yükselten proje, geçen yıl çiftçileri ürünlerine daha fazla dikkat etmeye teşvik etti.

Ürünün kalitesinin daha da güvence altına alınması amacıyla bu yıl Kürdistan narları Körfez ülkelerine hava yoluyla ulaştırıldı.

İhraç edilen narların pazara hızlı erişim imkanına sahip olması, kalite ve fiyat açısından dünya ürünleriyle rekabet edebilme olanağı sağlıyor.