Al Nahyan ile görüşen Putin: BAE, Rusya'nın Arap dünyasındaki kilit ticaret ortağı

HABER MERKEZİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de görkemli bir törenle karşılandıktan sonra BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Orta Doğru ziyareti kapsamında BAE'nin başkenti Abu Dabi’ye gitti. Havaalanından Qasr Al Watan Başkanlık Sarayı’na geçen Putin askeri törenle karşılandı.

Putin, daha sonra BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile yaptığı görüşmede, ikili ilişkilere ve bölgesel konulara dair açıklamalarda bulundu.

BAE ve Rusya arasındaki ilişkilerin birçok alanda güçlendiğine işaret eden, Putin, “BAE, Rusya'nın Arap dünyasındaki kilit ticaret ortağıdır. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimiz yüzde 67,7 arttı ve bu yıl daha da artacağını düşünüyorum.” dedi.

İki ülke arasındaki endüstriyel iş birliklerinin arttığını söyleyen Putin, “Petrol ve gaz sektöründe çok sayıda büyük proje hayata geçiriliyor. OPEC+ aracılığıyla da iş birliğimizi sürdürüyoruz. Tabii ki sizinle İsrail-Filistin çatışmasını da ele alacağız. Ayrıca Ukrayna krizini de görüşeceğiz.” şeklinde konuştu.

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ülkesi ile Rusya arasındaki ilişkilerin tarihsel nitelikte olduğunu belirterek, "Son yıllarda ilişkilerimiz hem ülkelerin hem de halkların çıkarları doğrultusunda çeşitli alanlarda aktif olarak gelişmiştir.” ifadesini kullandı.

“BAE, Rusya'nın Orta Doğu ve Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağıdır” diyen Al Nahyan, “BAE'nin Rusya ekonomisindeki en büyük yatırımcı olduğunu ve geçtiğimiz yıl petrol dışı sektördeki yatırımların yüzde 103 arttığını belirtmek isterim.”

Görüşmenin ardından iki lider, çalışma yemeğine geçerek gündeme dair konuları ele aldı. Putin’ın, Abu Dabi’deki temaslarının ardından Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesi planlanıyor.