Kürdistani bölgelerdeki oy merkezleri "ortak güvenlik gücü" tarafından korunacak

HABER MERKEZİ 

Irak ile Kürdistan Bölgesi seçim komisyonu güvenlik heyetleri, seçimlerin yapılacağı Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki seçim merkezlerinin güvenliğinin ortak bir güç tarafından sağlanması konusunda anlaştı.

Irak İçişleri Bakanlığınca oluşturulan Irak İl Meclisi Seçimleri Yüksek Güvenlik Komitesi, bugün Erbil’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed liderliğindeki güvenlik heyetiyle toplandı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafaci, toplantının ardından düzenlenen basın açıklamasında konuştu.

Sözcü Hafaci, “Toplantının ana konusu 140'ıncı madde kapsamındaki bölgelerde, özellikle Kerkük, Ninova ve Diyala'da seçim sürecinin korunmasıydı. Çünkü bu bölgeler Irak ve Kürdistan Bölgesi için farklı öneme sahip.” dedi.

Irak il meclisi seçimlerinin (Kürdistan Bölgesi illeri hariç) 18 Aralık’ta 23 milyondan fazla seçmenin katılımıyla yapılması planlanıyor.

Güvenlik alanındaki koordinasyonun arttırılması konusunun ele alındığını aktaran Hafaci, “Seçim günü önümüze çıkabilecek tüm engellerden kaçınmak için Kürdistan Bölgesi ve Bağdat'ın iki operasyon odasının iletişim halinde olmasını istedik.” ifadesini kullandı.

Hafaci, hem özel hem de genel seçim günlerinde sokağa çıkma yasağı olmayacağını vurguladı.

Toplantıya katılan Kürdistan Bölgesi Polis Genel Müdürü Tarık Ahmet ise “Kürdistan Bölgesi'ndeki kamplarda yaşayan mülteciler, 16 Aralık 2023 Cumartesi günü özel oylamaya katılanlarla sandık başına giderek oy kullanacak.” diye konuştu.

Tarık Ahmet, söz konusu bölgelerde bulunan oy merkezlerinin ortak bir güvenlik gücü tarafından korunması için çok iyi bir güvenlik planı üzerinde anlaştıklarını aktardı.

Irak şehirleri ile Kürdistan Bölgesi arasındaki tüm kontrol noktalarının oy kullanacak vatandaşların gidiş gelişte sorun yaşamaması için açık olacağını kaydeden Tahsin Ahmet, seçmenlerin Kerkük, Ninova, Diyala ve diğer bölgelere sorunsuzca gidip oy kullanabileceklerini bildirdi.