Putin ve Netanyahu Gazze’deki son durumu görüştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

HABER MERKEZİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Gazze Şeridi’ndeki son durumu ele aldı.

Kremlin Sarayı tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmede, Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki kritik durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki korkunç insani durum ele alındı.” ifadeleri kullanıldı.

Putin’in Netanyahu’ya Rusya’nın sivillerin acılarını hafifletmek ve çatışmayı durdurmak için mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtilen açıklamada, “Taraflar, Rus vatandaşlarının ve ailelerinin tahliyesinin yanı sıra Gazze'de tutulan İsraillilerin serbest bırakılması konusunda daha fazla iş birliğine karşılıklı ilgi duyduklarını ifade ettiler.” denildi.

Putin ile Netanyahu’nun, temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları aktarıldı.

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Netanyahu’nun Putin’e Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer mecralarda Rusya’nın İsrail'e karşı olan tutumundan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdiği, Rusya ve İran arasındaki tehlikeli iş birliğini eleştirdiği belirtildi.

Görüşmede, Netanyahu’nun İsrail'in tüm esirleri serbest bırakmak için diplomatik ve askeri tüm araçları kullanacağını ifade ettiği aktarılan açıklamada, “Netanyahu, ayrıca Rusya'dan esirlerin ziyaret edilmesi ve ilaçlarının ulaştırılması konusunda Kızılhaç'a baskı yapmasını talep etti.” denildi.

BM Güvenlik Konseyi'nde 8 Aralık’ta yapılan oylamada Rusya, Gazze Şeridi’nde acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısına destek vermişti.