ABD'den 7 Türk şirketine "Rusya" yaptırımı

HABER MERKEZİ 

ABD, Rusya’ya yönelik ambargonun ihlal edilmesine katkıda bulunduğu gerekçesiyle aralarında Türk, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı yüzlerce kişi ve varlık için yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD’den yapılan açıklamaya göre Ukrayna’daki savaş nedeniyle ABD ile müttefiklerinin Rusya’ya uyguladığı ambargonun delinmesine katkıda bulunan çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluş yeni yaptırım listesine alındı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptırım kararlarıyla bağlantılı olarak "Rusya'nın Ukrayna'da işlediği suçlardan dolayı hesap vermesinin sağlanması ve Rus savaş makinesini destekleyip finanse edenlerin cezalandırılması için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Türkiye, Çin ve BAE'den şirketlerin, yaptırıma tabi olan ve Rus ordusunun silah sistemlerini destekleyen "Yüksek Öncelikli Ürünler" ile hem askeri hem sivil amaçlarla kullanılabilen "çifte kullanımlı" ürünlerin yanı sıra Rusya'nın silah sistemleri için bel bağladığı kritik parçaları göndermeye devam ettikleri kaydedildi.

ABD Hazine Bakanlığının resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre Bosfor Avrasya İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi (Bosfor Avrasya), Egetir Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi (Egetir Otomotiv), Globus Turkey Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi, Kartal Exim Dış Ticaret Limited Şirketi, Konomar Gemi Elektrik ve Elektronik Limited Şirketi, Megasan Elektronik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi ve Özkaya Otomotiv Mamulleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yaptırımlar listesine alınan Türk şirketleri arasında yer alıyor.