Irak Su Kaynakları Bakanı: Bu yılki kuraklık benzersizdi

kurdistan24.net

HABER MERKEZİ

Irak Su Kaynakları Bakanı Aun Ziyab Abdullah Türkiye’yi eleştirerek, ülkenin Fırat Nehri'ne su bırakma oranını azalttığını söyledi.

Ziyab Abdullah düzenlenen basın toplantısında, sıcaklığın artması nedeniyle Irak'ta yılda yaklaşık 8 milyar metreküp suyun buharlaştığını ifade etti.

Irak’ın kuraklık nedeniyle zor bir yıl geçirdiğini anlatan Ziyab Abdullah, “Bu yılki kuraklık, barajlar yoluyla su depolama veya komşu ülkeler aracılığıyla suya bağımlılık açısından benzeri görülmemiş bir durumdu. Sıcaklığın artması nedeniyle Irak'ta yılda yaklaşık 8 milyar metreküp su buharlaşıyor. Bu ciddi bir sayı. Fırat Nehri risk altında. Nehrin suyunun yüzde 90'ı Türkiye'den geliyor. Ne yazık ki bazıları siyasi olmak üzere birçok nedenden dolayı nehre akan suyun bir kısmı Türkiye tarafından azaltıyor.” dedi.

Irak ve Suriye arasında Türkiye ile 1987 yılında imzalanan anlaşmaya işaret eden Irak Su Kaynakları Bakanı Ziyab Abdullah, “Türkiye'nin saniyede 500 metreküp su bırakması gerekiyor, ancak birkaç yıldır nehre saniyede 300 metreküp su bırakıyor.” diye konuştu.