Muhammed Ormani: Irak ve Kürdistan güçlü ülkeler arasındaki çatışmaların kurbanı oldu

kurdistan24.net

HABER MERKEZİ

Siyasi analist Muhammed Ormani, Irak ve Kürdistan halkının Orta Doğu’da “güçlü ülkeler arasındaki çatışmaların kurbanı” olduğunu belirterek,  “Kürdistan Bölgesi Hükümeti asla hiçbir tarafın yanında yer almak istemedi.” dedi.

K24 haber bültenine konuk olan Muhammed Ormani, ABD ile koalisyon güçlerine ait üslerin hedef alınması ve Washington'un saldırılara yanıt vermesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Orta Doğu'da güçlü ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik çatışmaların zirveye ulaştığını belirten Ormani, “Bu çatışmaların bedelini Irak halkı ile diğer bölge ülkeleri ödüyor.” ifadesini kullandı.

“Irak, egemenliğini kaybetmiş durumda” diyen Ormani, “Ülkede ortak bir siyasi karar alma sistemi yok. Bazı yasa dışı gruplar Irak'taki istikrarsızlığa neden olmuş. Irak'taki yönetim organlarının çoğu İran'ın egemenliği altındadır, Tahran'ın emirleri doğrultusunda faaliyet gösteriyor. Bu nedenle Tahran'ın Bağdat'tan vazgeçmesi zor.” dedi.

Saldırıların durdurulmasında Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin rolüne değinen siyasi analist Ormani, “Sudani iki ateş arasındadır. Bir yandan İran tahakkümünden uzakta özgür bir başbakan olarak hareket etmesi konusunda ABD'nin baskısı altında. Diğer yandan da İran'a yakın bazı silahlı gruplar, ABD ile bağlarını kesmesi için baskı yapıyor.” diye konuştu.

ABD askeri üslerinin hedef alınması konusundaki Kürdistan Bölgesi Hükümetinin tutumu hakkında değerlendirmede bulunan Ormani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti asla hiçbir tarafın yanında yer almak istemedi ama ne yazık ki Kürdistan Bölgesi güçlü ülkelerin çatışmasının kurbanı oldu." ifadesini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Irak'ta ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı koalisyon üssüne bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) ile saldırı gerçekleştiren Kataib Hizbullah örgütüne ait 3 tesisin hedef alındığını açıklamıştı.