Kürdistan Bölgesi’nde bu yıl 500 ton bal elde edildi

HABER MERKEZİ

Bal üretimi sektöründe kaydedilen önemli başarılar sayesinde bu yıl Kürdistan Bölgesi’nde 500 ton bal elde edildi.

Kürdistan balının kalitesi ve uluslararası standartlara uygunluğunun tespit edilmesi amacıyla gelişmiş laboratuvarlarda yapılan kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik testler yapıldı.

Kürdistan Bölgesi’nde bu yıl 500 ton bal elde edildi

Testin ilk adımı Şubat 2023'te Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Fujairah kentindeki NLRC laboratuvarında gerçekleştirildi. Test sürecinin ikinci adımı ise Ekim 2023'te Dubai'deki SGS laboratuvarlarında gerçekleştirildi.

Test sonuçları Kürdistan balının uluslararası standartları karşıladığı kesinleştirdi.

Arıcı Ahmed Pişderi, bal ihraç etme sürecinin başlamasından bu yana bala olan talebin önemli ölçüde arttığını belirterek, her gün sipariş aldıklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde bu yıl 500 ton bal elde edildi

Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığında danışman Rizgar Hemed yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi'nde 8 binden fazla arıcımız var. Dünya standardına göre yılda 2000 tondan fazla bal üretilmeli. İhraç edilen bal ürünleri arasında Sefin, Akre, Pişder, Betwen, Şarbajer, Kelar ve Halepçe bölgelerinde üretilen ballar yer alıyor.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9. Kabinesinin çalışmaları kapsamında yerli ürünlerin yurt dışına ihracatı devam ederken, şimdiye kadar nar, patates, bal, pirinç, sumak, yumurta, tavuk, tahin, susam ve zeytinyağı ihraç edildi. Süt ürünleri ihracatına yönelik çalışmalar da devam etmektedir.