Kelar'da yıllık üretilen 1500 ton mantarın bir kısmı Irak'a ihraç ediliyor

HABER MERKEZİ 

Kelar’da yıllık üretilen 1500 ton mantar, yerel pazarlar yerini almasının yanı sıra Irak’a da ihraç ediliyor.

Kürdistan Bölgesi Medya ve Enformasyon Dairesi, Germiyan bölgesine bağlı Kelar ilçesinde bulunan bir mantar üretim tesisinde yıllık 1500 ton mantar üretildiği belirtildi.

Yerel pazarlara gönderilen mantarların, Irak’ın orta ve güney bölgelerine de ihraç edildiği aktarıldı.

Mantar üretim tesisinin sahibi Heriş Muhammed, çalışmalarına ilişkin Medya ve Enformasyon Dairesine açıklamalarda bulundu.

Tesisin, Süleymaniye ve Kelar'da yerel ürün tedariği ve dağıtımını yaptığını belirten Muhammed, “Irak’ın orta ve güneyine de mantar ihracatı yapmaktayız. Ürünü önümüzdeki yıl mart ayında Körfez’e ihraç etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Tesis 50 vatandaşa doğrudan istihdam yaratırken, 150 vatandaş da fabrikanın faaliyetlerinden dolaylı olarak faydalanıyor.

Tesiste çalışan üniversite mezunu genç Kale Şerko, “Üniversite mezunu biri olarak bu fabrikada iş buldum, umarım daha çok fabrika açılır ve benim gibi gençlere iş imkanı olur.” ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9. Kabinesinde tarımsal üretime önem verilmesi, yurt içi üretimin artmasına ve bu ürünlerin büyük bir kısmının ihraç edilmesine olanak tanıdı.

Önümüzdeki yıllarda yurt içi yeterliliğin ve ihracatın artması bekleniyor.