ABD Dışişleri Bakanı İstanbul'da: Fidan ile görüşecek

Blinken, 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşının ardından dördüncü kez gerçekleştirdiği Orta Doğu turuna Türkiye’den başladı.

HABER MERKEZİ 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere dün gece saatlerinde İstanbul'a gitti.

Blinken ve beraberindeki heyeti İstanbul'a götüren uçak, saat 19.10'da İstanbul Havalimanına niş yaptı.

Blinken'ı havalimanında Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İlker Haktankaçmaz ve diğer yetkililer karşıladı.

Blinken ile Türk mevkidaşı Fidan’ın bugün İstanbul’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, Blinken'ın, hafta boyunca  Orta Doğu turu kapsamında, mevkidaşlarıyla bir dizi kritik konuyu görüşmek üzere Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, İsrail, Batı Şeria ve Mısır'ı ziyaret edeceğini söylemişti.

Blinken’ın İstanbul’da Fidan ile görüşmesinin ardında ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi öngörülüyor. 6 Kasım 2023'te de Türkiye’de temaslarda bulunan Blinken, o ziyarette şehir dışında başka bir programı olan Erdoğan tarafından kabul edilmemişti.