Orta Doğu Enstitüsü, ABD'nin Irak'ta 3 adım atacağını yazdı

HABER MERKEZİ 

Orta Doğu Enstitüsü, ABD'nin İran destekli grupların Irak'taki hakimiyetini azaltmak için 3 adım attığını belirtti.

Orta Doğu Enstitüsü tarafından hazırlana raporda, “İran'ın stratejisinin büyük bir kısmının, ABD'nin bölgesel müttefiklerini baltalamak amacıyla özellikle Suriye'ye bir kara yolu açarak Irak'ta ekonomik ve askeri hegemonyası üzerinde çalışmak” olduğu belirtildi.

Raporda, Irak ile İran arasında önemli ekonomik ilişkiler bulunmasına ve Irak’ın, İran’ın en büyük ikinci ithalatçısı olmasına rağmen, ABD'ye "İran hegemonyasına her şekilde karşı çıkma" çağırısı yapıldı.

Irak'taki pek çok siyasi partinin, özellikle ABD ve Uluslararası Koalisyona tehlikeli saldırılar gerçekleştiren Asaib Ehli Hak ve Hizbullah da dahil olmak üzere, Haşdi Şabi adı altında silahlanan ve finanse edilen Iraklı milislerin İran'la bağlantısı var.

Raporda, "İran, Orta Doğu'da birleşik bir strateji izliyor ve ABD'nin bu konuyu ele almak için özel bir strateji geliştirmesi ve uygulaması önemlidir." ifadesine yer verildi.

Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında savaşın patlak vermesiyle birlikte silahlı gruplar Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yönelik saldırılarını artırdı. ABD, saldırılara yanıt olarak silahlı grupların birçok üssünü hedef aldı.

4 Ocak 2024 Perşembe günü Bağdat’ta Filistin Caddesi’nde yer alan Haşdi Şabi'ye bağlı Nujaba Hareketi’ne ait bir karargah İHA’lı saldırıya uğramıştı.

Haşdi Şabi'ye yakın medya kuruluşları, 12. Tugayı Komutanı Ebu Takva es-Saidi’nin de aralarında bulunduğu 3 üst düzey Haşdi Şabi komutanının yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin yaralandığını aktarmıştı.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul de saldırıdan Uluslararası Koalisyonu sorumlu tutarken, bunun "Irak egemenliğinin ve güvenliğinin çirkin bir ihlali olduğunu” söylemişti.

Yahya Resul, saldırının "terör eylemlerinden hiçbir farkı olmadığını" belirtmişti.