ABD askerlerinin Irak'tan “geri çekilmesi” için parlamentoda adım atılıyor

HABER MERKEZİ 

Irak’ta bulunan silahlı gruplar, yazılı bir açıklamayla ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi talebinde bulunurken, parlamentodaki bazı fraksiyonlar imza toplayarak, DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonun ülkedeki görevine son vermeyi düşünüyor.

Asaib Ehlilhak Hareketi'ne bağlı olan Sadikun Koalisyonu, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ülkedeki koalisyon güçlerinin görevine son verilmesi adımını desteklerini duyurarak, ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi için parlamentoda imza toplama kampanyası başlattı.

Söz konusu kampanya kapsamında şu ana kadar 50'den fazla imza toplandı.

Haşdi Şabi'ye bağlı Nujaba Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin varlığını "Irak'ın güvenliğine tehdit" olarak nitelendirdi.

Nujaba Hareketi, varlığının Irak ordusunun zayıflamasına neden olduğu için ABD'nin Irak'ın iç işlerine karışmasının engellenmesi çağrısında bulundu.

Bazı gözlemciler, stratejik bir anlaşma çerçevesinde Irak'ta bulun ABD güçlerinin, ülkeden çekilmesinin kolay olmayacağını düşünüyor.

Irak Stratejik Araştırmalar Merkezine göre ABD ile Irak arasında 2008'de imzalanan anlaşma nedeniyle ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesi kolay olmayacak, çünkü süreç, 5 yıl sürebilecek uzun müzakereleri gerektiriyor.

Öte yandan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığına bir rapor göndererek, DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonun görevini sona erdirmek için gerekli önlemleri alması yönünde çağrıda bulundu.

Çekilmeleri halinde bu, ABD askerlerinin Irak'tan 2. kez çekilmesi olacak. ABD, 2003'te Irak'a asker gönderip 2011'de geri çekilmiş, ancak 2014'te DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonun bir parçası olarak geri dönmüştü.