Irak'ta yeni parlamento başkanının seçileceği oturum ertelendi

HABER MERKEZİ 

Irak Parlamentosunda başkanlık için yarışan hiçbir adayın yeterli sayıya ulaşamadığı için ikinci tura kalan seçimler, belirsiz bir tarihe ertelendi.

Irak Parlamentosunda Federal Mahkeme kararıyla vekilliği düşürülerek koltuğunu kaybeden eski Parlamento Başkanı Muhammed el- Halbusi'nin yerine geçecek yeni isim için seçim yapıldı.

Takaddüm Partisi Milletvekili Şalan Abdülcebbar, Sünni siyasetçilerden Hamis Hançer'in başkanı olduğu Siyadi Partisi vekili Salim el-İsavi, eski Parlamento Başkanı Mahmud Meşhedani, Sünni siyasetçilerden Talal Zavbai ve eski Çalışma Bakanı Amir Abdulcebbar, parlamento başkanlığı için yarışan isimler oldu.

Adayların başkanlık için gerekli olan 50+1 salt çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

İkinci tura kalan isimler Salim el-İsavi ve Şalan Abdülcebbar oldu ancak, Muhsin Mendelavi’nin ofisi, oturumu belirsiz bir tarihe erteledi.

İlk turda Halbusi'nin başkanlık ettiği Takaddüm Partisi Milletvekili Kireyyim en yüksek oyu alsa da yeterli sayıya ulaşamadı.

Irak'ta Yüksek Federal Mahkemesi, 14 Kasım 2023'te eski Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürme kararı almıştı.

Irak'ta 2003 sonrası siyasi denkleme göre Meclis Başkanı Sünni, Başbakan Şii ve Cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor.