Maliye Komisyonu petrolün dolar üzerinden pazarlanmaması çağrısında bulundu ​

HABER MERKEZİ 

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, ABD yaptırımlarına karşı petrolün dolar dışında başka para birimleriyle pazarlanmaması talebinde bulundu.

Komisyondan yapılan açıklamada, ABD’nin kara para aklama gerekçesiyle Irak’taki bankalara yaptırım uygulama kararı aldığı belirtilirken, tek taraflı karara son verecek milli bir duruş sergilenmesi gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, “Irak bankalarına yaptırım uygulanması, Merkez Bankasının doları istikrara kavuşturmak için attığı adımları baltalayacak.” ifadesine yer verildi.

Komisyon, vatandaşları yaptırımlardan kurtarmak için Irak Hükümeti ve Merkez Bankasına, doların hakimiyetini sona erdirmek için acil önlemler alma ve petrolün yalnızca dolar değil diğer para birimleriyle de satılmasını önermek de dahil olmak üzere yabancı para birimlerini çeşitlendirmeye yönelik çağrıda bulundu.

ABD Hazine Bakanlığı, 29-01-2024 tarihinde Hamad Yasir Musavi'nin sahibi olduğu Iraklı Huda Bank’ı yaptırımlar listesine ekledi.

ABD Hazine Bakanlığı, bankanın yıllardır Irak'ta Devrim Muhafızları ve İran'a yakın silahlı gruplara ABD doları erişimi sağladığı iddiasında bulundu.