Ekonomistler Hafize Gaye Erkan’ın istifasını değerlendirdi

HABER MERKEZİ 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifası gündemin en sıcak konusu haline geldi, bazı ekonomistler Türk hükümetinin banka faizlerini artırma politikasından vazgeçeceği tahmininde bulunurken bazıları hükümetin banka faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiği kanaatinde.

Göre başlamasının üzerinden 7 ay geçen Erkan, "görevden affını" istediği açıkladı ancak, Resmi Gazete'deki atama kararında Erkan'ın görevden alındığı yazıldı.

Türk ekonomistler, Erkan'ın görevden alınma kararının siyasi olduğunu belirtirken, AK Parti hükümetinin belediye seçimlerinde faiz artırma politikasını söz konusu kararla kendi lehine değiştirdiğini düşünüyor.

Ekonomist İzzettin Önder, “Hükümet faiz artırıncaya kadar yabancı yatırımcılar paralarını Türkiye'ye getirmediler ama faizler artırılınca ülkede yoksulluk arttı. Hükümet tereddüt etti ve şöyle dedi: ‘Seçimleri mi kazanalım yoksa yurt dışından para mı toplayalım?’ İktidar bu tereddütten kurtulamadığından seçimleri kazanmak için böyle bir karar almak zorunda kaldı.” dedi.

Ancak bazı ekonomistler, hükümetin ekonomi politikasının belirsiz olmasına rağmen faiz artırım politikasını sürdüreceği ve yeni Merkez Bankası yönetiminin de buna bağlı kalacağı görüşünde; Ancak ekonomi politikasının en büyük belirleyicisi seçim sonuçları olacak ve hükümet ekonomik planını bu sonuçlara göre belirleyecek.

Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ise “Piyasanın çok önemli bir şey beklediğini düşünmüyorum. Merkez Bankasının yeni yönetiminin faiz artırım politikasına devam edeceğini tahmin ediyorum. Ancak kararın ardından Türk lirası pazartesi günü ABD doları karşısında önemli ölçüde değer kaybedecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Merkez Bankası başkanı, 5’i son 5 yılda olmak üzere 22 yılda 8 kez değiştirildi.