Erzincan'daki facia sonrası "siyanür" alarmı: Fırat'a ulaşması, bütün yaşamın bitmesi demek
HABER MERKEZİ
Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, Erzincan’da Çöpler Altın Madeninde toprak kaymasıyla siyanür malzemesinin Fırat'a ulaşmasının acilen önlenmesi çağrısında bulundu.
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana gelmiş, 9 işçinin de toprak altında kaldığı bildirilmişti.
Anagold Madencilik ve SSR Mining şirketlerinin faaliyet yürüttüğü bu maden sahası daha önce siyanür sızması iddialarıyla da gündeme gelmişti.
Süleyman Pampal, Habertürk’te yaptığı açıklamada, bölgeyle ilgili uyarılarda bulundu.
“Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef.” diyen Pampal, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır."
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçük altında işçilerin olduğunu belirtirken; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İliç İlçe Başkanı Mesut Güz, ailelerin tespitleriyle 10-15 işçinin öldüğü iddiasını aktardı.
Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıklarken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da göçük altında 9 işçinin kalmış olabileceğini değerlendirdiklerini bildirdi.
Açıklamasında "siyanür" yerine "malzeme" kelimesine yer veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise, "Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık." dedi.