Kurum'dan İmamoğlu'na eleştiri: Ulaşım konusunda verdiği sözlerden sadece 4’ünü gerçekleştirdi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum

HABER MERKEZİ

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum,  "Mevcut yönetim İstanbul'da 5 yılda tek bir metro ihalesi bile yapmadı. Biz 2029’a kadar metro hattı uzunluğunu 650 kilometreye çıkaracağız." dedi.

İBB Başkan Adayı Murat Kurum, “Çilesiz İstanbul Tanıtım Toplantısı”nda ulaşım projelerini açıkladı.

İstanbul’da en büyük sorunların başında trafik çilesinin geldiğini belirten Kurum, “Hedefimiz 5 yıl boyunca İstanbulluların omuzlarına ağır bir yük gibi çöken bu trafik çilesini bitirmek. İstanbul’u yönetenlere baktığınızda insanımızın çektiği bu eziyetlerden dolayı bir an bile rahatsız olmadıklarını görüyoruz. Çözüm için en ufak bir irade ortaya koymadılar. İBB insan odaklı belediyecilikte sınıfta kalmıştır.” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ulaşım konusunda 35 sözünün bulunduğunu ancak bunlardan sadece 4’ünü gerçekleştirebildiğini vurgulayan Kurum, “Yüzde 89 oranında başarısız oldular. Bu başarısızlık artık İstanbulluların ömründen ömür alan ve İstanbul’a bedel ödeten hale geldi. Her birimiz trafikte bir yılda 288 saat kaybediyoruz. Her İstanbullunun ömründe tam 3 yıl trafik nedeniyle çalınıyor. Trafik yoğunluğu 2019 yılında yüzde 47 iken, 2024’te yüzde 64’lere ulaştı. Yoğun zamanlarda yüzde 90’lara ulaşıyor.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da yapacakları metro hatlarını açıklayan Kurum, “İstanbul’da şu an metro hatları uzunluğu 340,5 kilometre. 2029’a kadar metro hattı uzunluğunu 650 kilometreye çıkaracağız. 2034’e geldiğimizde bin 4 kilometre metro hattını İstanbul’un her ilçesine ulaştıracağız. 14.2 kilometrelik Yenikapı-İncirli-Sefaköy metro hattımız ilk yapacağımız işlerden biri. İkinci hattımız 18 kilometrelik Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap metro hattımız.” dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu’nun deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payını yüzde 2’den yüzde 10’a çıkarmayı taahhüt etiğini hatırlatan Kurum, “Ama maalesef burada da sonuç hüsran. Biz kararlıyız bugün 500 bin olan deniz yolcu sayımızı 2034 yılına kadar 1 milyona ulaştıracağız. Göreve gelir gelmez deniz ulaşımında aktarmalı yolculukların tamamını ücretsiz hale getiriyoruz.” diye konuştu.

Konuşmasında gençlere müjde veren Kurum, “0-6 yaş çocuklarım babalarına da ücretsiz seyahat hakkı vereceğiz. İlköğretimde okuyan yavrularımıza ulaşımı tamamen ücretsiz yapacağız. Gençlerimizin hali hazırda indirimli olan İstanbul kartlarındaki yolculuk ücret tarifesine yüzde 40 indirim yapacağız.” dedi.