Trifa Aziz'den Başbakan ​​Barzani'nin Washington ziyaretine ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Bölgesi’nin ABD Temsilcisi Trifa Aziz, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin Washington ziyaretinin hassas bir zamanda gerçekleştiğini belirtirken, Başbakan ​​Barzani’nin, Washington'a Kürdistan Bölgesi'ni koruma çağrısında bulunduğunu söyledi.

Kurdistan24’ün haber bültenine konuşan Trifa Aziz, Mesrur ​​Barzani’nin çok sayıda önemli toplantının yapıldığı Washington’da üst düzeyde heyetler tarafından karşılandığını bildirerek, “Başbakan Mesrur ​​Barzani ile yapılan görüşmeler son derece olumlu geçti ve Kürdistan Bölgesi'ne verilen destek yeniden teyit edildi.” ifadesini kullandı.

Bölgedeki karışıklıklar ve saldırılar nedeniyle Başbakan ​​Barzani’nin, Washington'a Kürdistan Bölgesi'ni koruma çağrısında bulunduğunu kaydeden Trifa Aziz, “Ayrıca biliyorsunuz ki Amerika Birleşik Devletleri'nde hava savunma sistemlerine ilişkin bir yasa çıkarıldı, bu nedenle sadece bölge vatandaşlarının değil, 140'tan fazla BM kuruluşunun, uluslararası diplomatların ve diğer ülkelerin çıkarlarının da korunması için bu sistemin sağlanmasının hızlandırılması gerekiyor.” dedi.

Başbakan Barzani’nin Washington ziyaretinde ele alınan konulardan birinin de “bütçe” olduğuna işaret eden Trifa Aziz, “Kürdistan Bölgesi'ne bütçe ve maaşların gönderilmemesi istikrarsızlık yarattı, ABD'nin bu konuda yardımcı olabileceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Trifa Aziz, konuşmasının devamında, “Toplantıların bir diğer konusu ise yaklaşık bir yıldır askıya alınan ve milyarlarca dolar zarara yol açan Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlamasıydı. Bu konuda ABD'den yardım istedik. Ayrıca Irak Anayasasının Kürdistan Bölgesi dışındaki Kürdistani bölgeleri kapsayan 140. maddenin uygulanması yönünde çağrıda bulunduk.” ifadelerine yer verdi.

ABD, Kürdistan Bölgesi'nde ekonomik açıdan güçlü bir hükümetin olmasını istediğini söyleyen Trifa Aziz, Mesrur ​​Barzani'ye ortaklığın devam edeceği güvencesinin verildiğini dile getirdi.