Türkiye: Irak tarafı petrol sevkiyatına başlamak için hazır değil

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden sevkiyatına hazır olduklarını yinelerken, "Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlamak için hazır olmadığını anlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

ANKA'da yer alan habere göre Sözcü Öncü Keçeli, bugün bakanlıkta basın bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi vermesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

-Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi'nin bir toplantısı yarın Bağdat’ta yapılacak

"Önümüzdeki sürece ilişkin ise biz ABD ile müttefiklik ruhuna uygun karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkarlar temelinde bu görüşmelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz." diyen Keçeli,

Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanının katılımıyla Aralık 2023'te Ankara'da yapılan Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi'ni anımsatan Keçeli, "Güvenlik Zirvesi'nin bir sonraki toplantısı yarın, 14 Mart'ta Bağdat'ta yapılacak ve aynı formatta olacak. Yarınki görüşmelerde güvenlik ve askeri iş birliği konuları öncelikli gündem maddeleri olacak. Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve atılabilecek somut adımlar masada olacak." diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden sevkiyatına en kısa sürede başlamasını ümit ettiklerini belirten Keçeli, şu ifadeleri kullandı:

“Irak-Türkiye petrol boru hattı bir süredir kapalı. Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlamak için hazır olmadığını anlıyoruz. Irak'taki bütün tarafların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve bu boru hattından sevkiyatın en kısa sürede başlamasını ümit ediyoruz. Yarınki görüşmede sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) Irak'a yapacağı ziyaret de ele alınacaktır."

Keçeli, ''Irak'ın kuzeyinde yapılması beklenen askeri operasyonun ABD temaslarında gündeme gelip gelmediği ve Süleymaniye ile temas olup olmadığı'' sorusunu, “Güvenliğimizi tehdit eden bir terör örgütüne yönelik bir operasyon yapacaksak mücadele icazet alacağımız tek şey Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesidir. Bu konuyu o açıdan kimseyle ele almıyoruz. ABD askerleri Irak'ta. Dolayısıyla PKK ile mücadelemizle bağlantılı olarak onlarla da görüşüyoruz ancak bu icazet almak anlamında gerçekleşmiyor.” sözleriyle yanıtladı.

-“Süleymaniye'den bazı beklentilerimiz var”

Süleymaniye ile ilişkilere yönelik Keçeli, “Süleymaniye'den bazı beklentilerimiz var. Çeşitli temaslar mutlaka yapılıyordur. Ancak Süleymaniye ile ilişkilerimizi bundan birkaç sene öncesinde olduğu noktaya getirmemizi mümkün kılacak adımlar henüz Süleymaniye tarafından atılmadı." dedi.

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan Limanı üzerinden yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, boru hatlarının Ekim 2023’ten bu yana petrol ihraç etmeye hazır olduğunu ancak ihracatın başlayamadığını belirterek, “Petrol ihracatında herhangi bir teknik sorunu yok, ancak Erbil ile Bağdat arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ihracat henüz başlayamadı.” demişti.

Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Moskova'da düzenlenen “Enerji Haftası” panelindeki konuşmasında, Irak'ın Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihraç etmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, 10 Mart 2024’te K24’e yaptığı açıklamada, Kürdistan petrolünün ihracatının durdurulmasının nedeninin “Irak Hükümeti” olduğunu söylerken, “petrol ihracatının yeniden başlamasıyla ilgili her zaman yanlış bilgi yayınladıklarını” bildirmişti.